200 man zit anderhalf uur vast in kapotte trein in Alphen

Update + VideoZo’n tweehonderd reizigers hebben vanmiddag ongeveer anderhalf uur vast gezeten in een trein die net was vertrokken vanuit Alphen. De intercity was op weg naar Leiden Centraal, maar strandde óp de spoorwegovergang van de Laan der Continenten, enkele honderden meters van het station vandaan.

Het autoverkeer kon lange tijd niet van de overgang gebruikmaken. Fietsers en voetgangers konden onder begeleiding van de politie wel voorzichtig oversteken. ProRail wilde de volle trein door een andere trein naar Leiden laten slepen, maar besloot uiteindelijk om de reizigers de trein uit te laten en hen onder begeleiding terug naar het station te laten lopen. Daar werd alternatief vervoer geregeld. De sfeer was ondanks het oponthoud en de temperatuur prima in de trein, aldus reizigers toen ze eindelijk naar buiten mochten.

Noodlot

Quote

Natuurlijk is het niet leuk, maar ik mag aannemen dat de NS dit niet met opzet doet

Tanja Spruit

Rond 15.30 uur sloeg het noodlot toe. De intercity was vanuit Alphen nog maar enkele honderden meters onderweg richting Leiden Centraal, toen de stroom uitviel in één van de treinstellen. De trein begaf het daardoor, precies op de spoorwegovergang van de Laan der Continenten.

Meerdere busjes van ProRail haastten zich met sirenes naar de spoorwegovergang. Die was een tijd lang afgesloten voor auto’s, maar de politie liet fietsers en voetgangers wel voorzichtig oversteken. Het treinverkeer was een paar uur ontregeld.

Zo’n tweehonderd reizigers hebben zeker anderhalf uur in een volle trein gezeten. ProRail was eerst van plan om een trein te laten komen, die de volle trein vervolgens naar Leiden moest gaan slepen. Reizigers kregen ondertussen flesjes water van de spoorbeheerder. Enkele passagiers werden ‘vrijgelaten’ omdat zij een vlucht op Schiphol moesten halen.

De tekst loopt door onder de foto.

Volledig scherm
De gestrande reizigers verlaten de trein. © Josh Walet

Uiteindelijk werd besloten de reizigers alsnog naar buiten te brengen. Sommigen moesten een stuk ‘klunen’ door het gras.

De pechvogels restte niets anders dan onder begeleiding terug te lopen naar het Alphense NS-station. Vanaf daar was er alternatief vervoer werd geregeld. Dat ging niet zonder slag of stoot. ,,Ik heb een versleten heup. Ik vertik het om te lopen, te gek voor woorden”, brieste een vrouw. Haar werd toegezegd dat ze per auto naar het station zou worden gebracht.

Voetbalwedstrijd

De sfeer was prima in de trein en ondanks de temperaturen was het, vooral dankzij de airco, niet heel warm volgens reizigers. ,,Natuurlijk is het niet leuk, maar ik mag aannemen dat de NS dit niet met opzet doet”, lacht Tanja Spruit.

Een jongeman was minder fortuinlijk. ,,Ik was onderweg naar Leiden. Ik had daar met vrienden afgesproken om naar een voetbalwedstrijd van Nederland onder 16 te gaan. De tweede helft is inmiddels begonnen.”

Volledig scherm
De defecte trein midden op de overgang aan de Laan der Continenten. © Josh Walet

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195