Al snurkend verhuizen: Boskoopse egels naar Papendrecht

VideoDe meeste egels vinden het allemaal wel best en snurken door in hun stroholletje. Een enkel nieuwsgierig diertje maakt bewust de verhuizing vanuit de Boskoopse egelopvang naar Gouda en Papendrecht mee. De Boskoopse egelopvang heeft gisterochtend de laatste tien dieren weggehaald uit het onderkomen aan Laag Boskoop.

Tussen de stichting en de eigenares van de loods was een verschil van inzicht ontstaan over de verzorging van de diertjes. Anders dan bij huisdieren mag bij wilde dieren (wat egels formeel zijn) niet onbeperkt medische behandeling worden gegeven. De dieren moeten het - na het terugzetten in de vrije natuur - namelijk op eigen kracht kunnen redden, onderstreepte de stichting.

Wilma Klomp vindt het ‘erg jammer’ dat de opvang na ruim twee jaar alweer moet verhuizen. ,,Over en weer hadden we de samenwerking anders voorgesteld. Voorlopig worden de egels die bij ons worden gebracht via de dierenambulance opgevangen.” Echt zieke dieren gaan op Klomps huisadres in quarantaine. Ondertussen zoekt de egelopvang een nieuw onderkomen in Boskoop.

Tekst gaat door onder foto

Volledig scherm
De egelopvang in Boskoop moet sluiten, woensdag 8 januari werden de laatste egels opgehaald door de dierenambulance. Op de foto van links naar rechts: Pieter Klomp, Marielle Mangelaars van de dierenambulance en Wilma Klomp. © Josh Walet

Klomp had 26 egels op de bovenetage van een loods toen de eigenares van het hoveniersbedrijf aankondigde dat de opvang er moet stoppen. Vier diertjes die vanuit Zoetermeer naar Boskoop waren overgebracht, zijn inmiddels naar de egelopvang in die stad terug. 

Volledig scherm
Woensdag 8 januari werden de laatste egels opgehaald door de dierenambulance. © Josh Walet

Tien egels zijn afgelopen maandag naar een opvang in Delft overgebracht. Klomp heeft op advies van de dierenarts twee zieke dieren thuis in quarantaine gezet. En de laatste tien diertjes worden deze woensdagochtend naar een opvang in Papendrecht vervoerd. ,,We hebben van naburige egelopvangcentra hulp aangeboden gekregen", vertelt Klomp.

Inmiddels heeft echtgenoot Pieter Klomp een opslag gevonden voor de inventaris van de egelopvang. ,,Daar had ik een hard hoofd in, maar het is wonderwel binnen 48 uur rondgekomen. We kunnen een garagebox in Gouda huren om zaken als koelkasten, de egelcouveuse en meubilair op te slaan. Komend weekend kunnen we waarschijnlijk de bovenetage van de loods helemaal leegruimen.”

Volledig scherm
Wilma Klomp voorzitster van de stichting, met een jonge egel. © Josh Walet

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit het Groene Hart?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195