Boomfeestdag 2020 in Alphen: ‘Je kunt nu eerder een boom kappen dan een lantaarnpaal verplaatsen’

PollDe Nationale Boomfeestdag (komend jaar voor de 64ste keer) mag dan wel een begrip zijn, er is nog heel wat zendingswerk te verrichten. Dat zegt directeur Peter Derksen van de landelijke organisatie.

Poll

Wat moet volgens jou de Boomfeestdagslogan van 2020 worden?

  • Hallo nieuwe boom (23%)
  • Bomen zijn top (9%)
  • Bomen zijn cool (8%)
  • Bomen geven energie (35%)
  • Boom maakt blij (24%)
8435 stemmen

Derksen: ,,Voldoende bomen planten is inmiddels urgenter dan ooit. Door de klimaatverandering vallen er zomers flinke stortbuien. Veel gemeenten zien inmiddels in dat je die gigantische watermassa's beter kunt verwerken als je veel bomen en groen in je stad of dorp hebt. Daarin zie ik wel een kentering.”

Maar onder particulieren is nog een wereld te winnen, stelt hij. ,,Veel tuineigenaren vervangen groen door tegels. Het liefst leggen ze asfalt, zodat ze ook niet meer het onkruid tussen de naden hoeven weghalen. Maar dat helpt niet in het opvangen van hevige buien. Aangetoond is dat groen heel veel water kan opnemen, zodat het rioolsysteem minder snel vol raakt.”

Op de Nationale Boomfeestdag planten inmiddels 100.000 kinderen een of meer bomen. Vergeleken met de duizend deelnemertjes aan de eerste boomplantdag in 1957 is dat enorm veel. Maar, voegt Derksen direct toe, daarmee is de Boomfeestdag bepaald niet overbodig geworden. ,,Tegenover die 100.000 kinderen zijn er nog eens 250.000 kinderen die nog níet meedoen. We zijn nu zover dat driekwart van alle scholen meedoen. Er zijn dus nog wel wat stapjes te maken.”

Tuinbouwgeit

Het doet Derksen deugd dat de Nationale Boomfeestdag op 18 maart 2020 in Alphen wordt gehouden. ,,Alphen ziet in dat aanplant van bomen meehelpt om de klimaatdoelstellingen te halen, daar is veel oog voor. Maar dat Alphen de landelijke manifestatie organiseert vind ik ook leuk omdat ik een echte ‘tuinbouwgeit’ ben, zoals ze dat in Boskoop noemen. Ik ben in 1981 afgestudeerd op tuin- en landschapsarchitectuur. Ik heb aan de BC-straat (Burgemeester Colijnstraat, red.) en het Reijerskoop gewoond. Ik vind dat ‘going back in time’ heel leuk. Dus ja, ook in persoonlijk opzicht heb ik veel voeling met de gemeente Alphen.”

Een inspectierondje per fiets door de stad om het aandeel groen en de mate van ‘verstening’ in ogenschouw te nemen, stond onlangs gepland. ,,Maar ik ben herstellende van een zware operatie. Mijn arts raadde af om nu al op de fiets te stappen. Dus dat heeft nog even z’n tijd nodig. Zodra het kan ga ik zeker in Alphen op stap.”

In veel gemeenten is groen nog te weinig ‘hot’, merkt Derksen. ,,Het is gemakkelijker om een boom te kappen dan om een lantaarnpaal verplaatst te krijgen. Ik denk dat dat komt door herhaalde bezuinigingen, waardoor de gemeentelijke plantsoenendiensten zijn opgeheven. Groenbeheer wordt uitbesteed, waardoor de aandacht voor kwaliteit achterblijft. Je merkt dat in veel plaatsen de inwoners absoluut niet achter dit beleid staan. Bomen hebben voor hen een enorme emotionele waarde. De campagne die ik heb opgezet voor behoud van de ‘troeteleik’ in de middenberm van de A58 bij Ulvenhout spreekt boekdelen. Maar je ziet het ook terug in de groei van het Nationale Kinderbomenbos in het Bentwoud, wat ik ooit bedacht heb.’’

Pril

Volledig scherm
De Boomfeestdag in 2019 vond plaats in Harderwijk. © Ruben Schipper

Het programma voor de Nationale Boomfeestdag in Alphen verkeert nog in een pril stadium. In ieder geval komt er een gesprek tussen basisscholieren enerzijds en volwassenen anderzijds, weet Derksen. ,,Ze gaan praten over het belang van groen voor planten, dieren en uiteraard mensen. De kinderen zijn daarnaast aan de slag gegaan met een kaart waarop ze kunnen zien in hoeverre de buurt rond hun eigen school versteend is. Veel rood betekent veel steen, dus tijd voor actie. Met Cobra Adviseurs uit Vianen hebben we die hittestress in het hele land in kaart gebracht. Een pracht systeem, vind ik.”

Lukt het met de groeiende aantrekkingskracht van het mobieltje nog wel om kinderen naar buiten te krijgen en ze van bomen te laten houden? Derksen beaamt dat het inderdaad moeite kost om ze van het scherm weg te krijgen. ,,Maar áls je hebt, heb je ze ook écht. De hittestress-kaart is daarin een goede zet, daardoor raken ze getriggerd. Als je kinderen vraagt waarom bomen belangrijk zijn, komen ze in eerste instantie vaak niet verder dan dat ze de lucht zuiveren. Maar bomen doen veel meer, zoals water vasthouden, de lucht filteren en beschutting en voedsel bieden. Daarom vind ik het belangrijk dat zoveel mogelijk kinderen meedoen aan Boomfeestdag.”