Gouwenaars verbonden door woorden die hen op het lijf zijn geschreven

VideoPoëzie is tien Gouwenaars na vandaag letterlijk op het lijf geschreven. Zij vormen met elkaar een oneindig cirkelgedicht. Ze waren al bekenden van elkaar, en nu zijn ze ook verbonden door een ‘lijfgedicht’.   

Levende canvassen zijn zij, onderdeel van een uniek project in Nederland, volgens Gouda’s stadsdichter Pieter Stroop van Renen. Zestig Nederlanders meldden zich vorig jaar aan om met elkaar een gedicht dat hij schreef ‘in te lijven’.

Stroop van Renen selecteerde tien Gouwenaars: gelijk aan het aantal regels van zijn werk. Gisteren gingen de eerste zes onder de naald bij Subsink Ink aan de Kleiwegstraat in Gouda. Vandaag volgt de rest.

Stroop van Renen draagt de titel - Ik lijf mijn woorden in - sinds gisteren net als de anderen in schrijfmachineletters op de nu met plastic ingepakte huid van zijn rechter onderarm. ,,We hebben allemaal iets gemeen: we zijn familie, of kennen elkaar, dus er lopen allerlei kruisverbanden. Daarbij ben ik de spil. Allen zijn aan elkaar verbonden door bekenden te zijn, en nu middels dit gedicht.”

De tekst loopt door onder de foto.

Volledig scherm
Sandra Hofman, Pieter Stroop van Renen (midden) en Robin Stalman dragen een dichtregel op hun huid. © Sandra Zeilstra

De cirkel is rond

Quote

Voor de manier waarop ik liefheb, moet je dieper kijken

Sandra Hofman

De dragers zijn onderdeel van een groter geheel. Samen vormen zij een poëtische cirkel, zo is het idee. Stroop van Renen: ,,De eerste en de laatste regel zijn hetzelfde, en komen op de huid van mij en mijn vrouw, waarmee de cirkel weer rond is - zonder einde. De woorden zeggen iets over jezelf, over relaties en vormen de verbindende factor tussen de drager en de mensen onderling.”

Juist daarom wil de Goudse Sandra Hofman, die Stroop van Renen kent via Facebook, meedoen: zo kan ze een leven lang in verbinding staan met andere Gouwenaars. En op deze manier is ze onderdeel van een kunstwerk dat zo door de stad wandelt. ,,Dat vind ik onwijs gaaf.” Ze draagt Zoals ik lief heb, moet je lezen op haar borst. ,,Hoe diep wil je het hebben. Veel mensen kijken oppervlakkig. Maar voor de manier waarop ik liefheb, moet je dieper kijken. Moet je voorbij gaan aan uiterlijkheden. Dat is zeker een les die ik wil uitdragen.”

En als iemand het kunstwerk wil zien? Mag een ander nu desgevraagd haar lichaam bewonderen? ,,Ja hoor”, zegt Hofman. Spijt zal ze nooit krijgen. Ze heeft al tatoeages op haar arm, vinger, schouderbladen, enkel en in haar lies. ,,Sommige tatoeages zou ik nu niet meer uitkiezen, maar hebben mij wel gebracht tot hier. Ze laten een ontwikkeling zien die je doormaakt.”

Trigger

De dichtregel van haar man Robin Stalman (45) kan volgens hem goed worden toegepast op zijn leven. We kijken naar elkaar, maar zien onszelf is hem ook figuurlijk op het lijf geschreven, zo gezegd. ,,Wanneer we ons ergeren aan iemand, zijn dat vaak kleine irritaties van onszelf. In het dagelijks leven kan ik makkelijk oordelen. Dit is een leuke trigger, op mijn rechteronderarm, om dat niet te doen. Dit project voelt echt als een kunstwerk. Iedere zin is van zichzelf al krachtig genoeg.”

Iedereen draagt een eigen regel. Mocht de eigenaar van zijn regel af willen en wil hij hem weg laten laseren, dan moet hij of zij dat doorgeven aan Stroop van Renen. ,,Zo kan ik de regel weer aan iemand anders geven en blijft het gedicht altijd compleet. Over een paar weken komen we bij elkaar voor een groepsportret met een borreltje erbij. Moeten we alleen wel zorgen dat alle lichaamsdelen met een regel erop in beeld komen. ”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Gouda