Inzameling van grofvuil moet legakkers Vinkeveen weer leefbaar maken

VideoEen inzameling van grofvuil op de legakkers in de Vinkeveense Plassen heeft afgelopen weekend 50 kubieke meter afval opgeleverd. De actie wordt met twee dagen verlengd.

Oude koelkasten, een grasmaaier, boten, surfplanken, zeilen, afgedankte barbecues, chemische toiletjes, televisies, oud ijzer en terrasstoeltjes.

Het terrein van het recreatieschap Midden-Nederland ligt deze maandagmiddag bezaaid met grof afval. Goed voor vijf volle containers van 10 kuub. Het resultaat van een inzamelingsactie, afgelopen weekeinde van het recreatieschap en gemeente De Ronde Venen.

Veiligheid

Bij deze oogst blijft het niet, vertelt Pim Limburg, tijdens een zonnig boottochtje rond de Noordplas. Limburg houdt zich namens de gemeente onder meer bezig met de veiligheid, het toezicht en de handhaving op de Vinkeveense Plassen.

Quote

Meestal zit er wel een verhaal achter. Je gaat immers niet voor je lol op zo'n eiland zitten

Pim Limburg

Tijdens de tocht wijst hij op een van de vele eilandjes, waar een stapel met nog meer oud hout, accu's en andere rotzooi ligt. ,,Dit gaan we de komende dagen nog ophalen.''

Het kan erger. Even verderop passeren we met de boot een legakker, die helemaal is verpauperd. Van de steigers is niets meer over. De tent op het landje is aan alle kanten gescheurd. Er liggen oude accu's en blikken motorolie op het landje. Rommel trekt rommel aan, zo is de ervaring.

Herhalen

Limburg: ,,Dit is een van de tien excessen waarvoor we de eigenaren hebben aangeschreven. Meestal zit er wel een verhaal achter. Je gaat immers niet voor je lol op zo'n eiland zitten. In dit geval is de eigenaar overleden en proberen we het met zijn weduwe op te lossen.''

Volledig scherm
Jelle de Bruijn van het recreatieschap sjouwt met meubilair tijdens de inzameling van grofvuil. © Marnix Schmidt

Vorig jaar zijn het recreatieschap en de gemeente De Ronde Venen voor het eerst begonnen met de inzameling van het vuil op de vele legakkers, waar officieel niet gewoond mag worden. Het viel de initiatiefnemers op dat om diverse en vaak ook begrijpelijke redenen steeds meer legakkers aan het vervuilen waren, aldus Limburg.

De actie was zo'n groot succes, dat besloten is hem elk jaar te herhalen. De eigenaren van de legakkers kunnen hun vuil zelf per boot komen brengen. Lukt dat niet, komt het recreatiesschap het gratis ophalen, zoals afgelopen zaterdag. Twintig eigenaren kwamen vorig jaar per boot zelf hun afval afgeven bij het depot van het recreatieschap aan de Baambrugse Züwe. Medewerker Jelle de Bruijn van het recreatieschap telde zaterdag zestig bootjes. Het is een topje van de ijsberg, erkent Limburg.

Dakpannen

Het meest bizarre wat als afval is aangeboden? Medewerker Jelle de Bruijn van het recreatieschap weet het nog precies: ,,Duizend dakpannen. Die waren helemaal overwoekerd door het groen.'' Limburg: ,,We hebben de eigenaar gezegd dat hij die dakpannen maar moest laten weghalen door een aannemer.''

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Woerden en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Woerden