‘Maken Goudse pijp aan jeugd doorgeven’

VideoTwee bronzen mallen van anderhalve kilo en zeker een eeuw oud zijn gisteren bruikbaar gemaakt om er weer de aloude Goudse pijpen mee te kunnen maken.

Dat gebeurde in de werkplaats van Van Riemsdijk Jachtservice aan de Einsteinstraat in Reeuwijk-Brug, waar doorgaans jachten worden gerestaureerd, boten worden onderhouden en scheepsmotoren gerepareerd.

Het Zwitsers precisiewerk is op de grote freesbank in zijn bedrijf gedaan door eigenaar en ambachtsman Rombout van Riemsdijk (25). Hij heeft nog de kennis, techniek, handigheid en het enthousiasme om de klus in een ochtend te kunnen klaren. ,,Je hebt maar één kans om het goed te doen en daar neem ik dan ook de tijd voor'', zegt hij over de uitdaging ervan. ,,Het meeste werk is het inspannen, meten en polijsten zodat de klei niet in de mal blijft hangen.''

Quote

Je mag natuurlijk geen museumstuk verzieken

Rombout van Riemsdijk (25)

Hij is overigens aan de slag gegaan na lang soebatten van de intussen naar Schoonhoven verhuisde Gouwenaar Patrick Vermeulen (41), parttime ambachtelijk Goudse pijpenmaker en de drijvende kracht achter de Stichting Pijpenmakerij De Goudse Pijp.

,,Het afwerken moet heel nauwkeurig gebeuren'', zegt hij. ,,Je mag natuurlijk geen museumstuk verzieken. Het gaat mij om het behoud van het aloude ambacht zodat het ambachtelijk maken van Goudse pijpen kan worden doorgegeven aan de volgende generaties.‘’

De historische mallen zijn afkomstig van een Goudse verzamelaar. ,,Ze moesten allebei nog goed worden afgewerkt'', aldus Patrick Vermeulen, aannemer van beroep en groot kenner van de historie van de originele Goudse pijpen.

,,Van de mallen is er één destijds bij het afkoelen na het afgieten wat krom getrokken. Hij is ook niet vlak en gelijkmatig. Dat is natuurlijk wel nodig om ze weer goed op elkaar te laten aansluiten om er pijpen mee te kunnen maken.

Klokkengieterij

,,De mallen zijn voorzien van een grote ketel, zoals de kop van de Goudse pijp wordt genoemd. Dat betekent dat die stamt uit de tijd dat tabak nog goedkoop was. Voor het karwei had Patrick Vermeulen vooraf ook contact gezocht met 's werelds grootste klokkengieterij en fabriek van torenuurwerken Koninklijke Eijsbouts in het Noord-Brabantse Asten. 

Een levende traditie is nu met zijn initiatief nieuw leven ingeblazen. ,,Ik zou willen dat de afgewerkte mallen straks kunnen worden na gegoten'', aldus de Goudse pijpenman. Het ambacht van de Goudse kleipijp behoort in ons land immers tot het immaterieel cultureel erfgoed.

Volledig scherm
Op de freesbank in Reeuwijk-Dorp levert Rombout van Riemsdijk (r) op verzoek van Patrick Vermeulen Zwitsers precisiewerk. © Pim Mul

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Gouda en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief. 

In samenwerking met indebuurt Gouda