Smullen, kletsen en haken, zo verliep de eerste Smaak & Haaktocht in Bodegraven

VIDEO-UPDATEMeer dan 160 handwerkers hebben dit weekend in Bodegraven de Smaak & Haaktocht gevolgd van Anja Bout, eigenares van handwerkwinkel By Anja / HomeMade4U. Ze komen om te haken, smullen en kwebbelen en voor de haakvips natuurlijk, die met hun creaties furore maken op internet. 

De dames doen in zes groepen ieder drie restaurants aan met op elke locatie een nieuw handwerkprojectje. Grieks restaurant Nostos is zo’n locatie. Bijna 30 dames zijn hier bezig met een patroon, een paar bolletjes wol en een haaknaald. De serveerster neemt de drankjes op, terwijl Nienke Landman rondloopt om hier en daar advies te geven. Ze is een bekende in de haakwereld, mede dankzij haar instagramaccount Mooivandraad. De dames haken een kerstbal. Als de basis klaar is, borduren zij er een versiering op. Vooral dat laatste is Landman haar ding.

Trend

,,Borduren is een heel oude vorm van handwerken”, vertelt Landman. ,,In Nederland is het een aantal jaar weinig gedaan, vooral doordat kinderen geen handwerkles meer krijgen. Maar in andere landen is het borduren gebleven. Sinds een tijdje is het ook hier weer een trend. Ik merkte dat ook op de CreaDoe-beurs waar ik workshops verzorgde. Met borduren kun je je kleding en accessoires persoonlijk maken.”

De Zwolse vindt de combinatie van haken, breien en borduren het leukst en schreef hierover meerdere boeken. ,,Eigenlijk houd ik gewoon van versieren. Dat heb ik van mijn oma. Als er vroeger een bandje stuk was, naaide zij er iets op. Op mijn zesde leerde ik het van haar.” 

Al was Landmans droom ooit om bij het handwerktijdschrift Ariadne te gaan werken, uiteindelijk werd zij historica en stond ze 10 jaar als geschiedenisdocent voor de klas. ,,Maar op een gegeven moment wilde ik iets anders. Nu drie boeken verder geef ik overal in Nederland workshops en heb ik op social media 12.000 volgers.”

Beroemdheden

Terwijl de dames driftig doorwerken, komen Dendennis en Mr. Knitbear binnen, twee beroemdheden uit de haak- en breiwereld. Mr. Knitbear breit met houten naalden een sokje. De heren gaan tussen de dames zitten werken en kletsen gezellig mee. Later op de dag zullen ze op een ‘boekenbal’ in het Evertshuis hun nieuwe boek Vrolijke sokken breien presenteren en signeren.

Quote

Sommigen komen niet eens aan haken toe, die kletsen te veel

Anja Bout, Organisator Smaak- en Haaktocht

Dan verschijnt ook Anja Bout. Zij vertelt dat een bridgedrive in december haar op het idee bracht van de Smaak & Haaktocht. ,,Ik benaderde een aantal restaurants en die waren meteen geïnteresseerd.” Bout geniet van de blije gezichten. Met een lach: ,,Sommigen komen niet eens aan haken toe, die kletsen te veel. Maar ze kunnen de materialen meenemen en het thuis afmaken.”

Bout begon 8 jaar geleden met het huren van een ruimte in een kaasboerderij waar zij workshops verzorgde. Omdat ze hier haar spullen niet kon opslaan, opende zij 6 jaar geleden een winkel in Driebruggen. ,,Het haken werd toen net weer populair, dus het was een ideaal moment. Ruim een jaar geleden kwam er in Bodegraven een winkel vrij en omdat de vorige handwerkzaak hier al 2 jaar dicht was, werd ik met open armen ontvangen.”

Nieuwe steek

Wilma Anker uit Bodegraven is een van de deelnemers aan de Smaak & Haaktocht. ,,Ik volg vaker haakworkshops bij Anja. En ik ben met haar haak & breicruise mee geweest. Voor vandaag hoefden we alleen een haaknaald, een naald en een schaartje mee te nemen.” Anker behoort tot de ervaren hakers, maar heeft deze morgen toch ook een nieuwe steek geleerd. ,,Dat is ook zo leuk aan deze dag. Je leert van elkaar. Maar het is vooral gezellig. Je bent met gelijkgestemden en ontmoet veel nieuwe mensen. Het is een heerlijk dagje uit.”

De vraag wat haken zo’n prettige bezigheid maakt, is voor de haakvips en Bout niet moeilijk te beantwoorden. ,,Het is ontspanning. Je focust je volledig op het werk en maakt daarmee je hoofd leeg. Daarbij creëer je ook echt iets.” 

Volledig scherm
Nienke Landman laat zien hoe de deelnemers aan de Smaak & Haaktocht te werk moeten gaan. © Frank de Roo

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195