Sterk dovenelftal speelt burgemeesters van de mat

VideoHet Nationaal dovenelftal bleek zaterdag een flinke maat te sterk voor het burgemeesterselftal. De eindstand van de vriendschappelijke wedstrijd bij FC Oudewater kwam op 6-1.

Bij aanvang van de wedstrijd wordt in gesproken en gebarentaal het startschot gegeven. Met een applaus van wapperende handen, klappen in gebarentaal, vangt de wedstrijd aan. Scheidsrechter Piet Brouwer, oud-scheids in de 1e en 2e klasse KNVB, fluit de wedstrijd. ,,Het fluitsignaal combineer ik met de vlag zodat de dove spelers weten wat er gebeurt’’, zegt de scheidsrechter. ,,Zij zijn visueel heel sterk, zien alles wat er in het veld gebeurt. Ook onderling is de communicatie snel. Er is geen moment dat een speler iets mist.’’

Aan het begin van de wedstrijd komen de burgemeesters nog aardig mee en komt de stand zelfs even op 1-1. Maar na een kwartiertje spelen moet het burgemeestersteam, met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar, hun meerdere erkennen in de jonge spelers van het Nationaal dovenelftal. 

De spelers bewegen zich razendsnel over het veld, gebaren intensief naar elkaar en vallen goed aan. Bij de burgemeesters komt het nauwelijks meer tot balbezit, laat staan aanvallen. Bij een stand van 6-1 klinkt het eindsignaal en wappert de scheids de vlag.

Supermarkt

Het idee voor de wedstrijd ontstond recent in de lokale supermarkt. Daar sprak burgemeester Pieter Verhoeve van Oudewater zijn stadsgenoot en vakkenvuller Freek van Zandwijk, speler bij het Nationaal dovenelftal. Verhoeve speelt met collega’s, met onder meer Victor Molkenboer van Woerden, in het burgemeesterselftal.

Omdat de burgemeesters altijd voor een goed doel spelen, ging er na afloop een cheque van 1500 euro naar de Leprastichting. ,,Dat is onze winst’’, zegt burgemeester Pieter Verhoeve na afloop tevreden. En omdat de wedstrijd het Nationaal dovenelftal in de schijnwerpers zet; dubbele winst. ,,Deze jonge spelers zijn gedreven en enthousiast, ze verdienen erkenning en sponsoren. Vandaag is een start gemaakt, een lokale ondernemer wil het team graag sponsoren.’’

Voor bondscoach Raymond Lantinga een mooie opsteker. ,,Ons doel is de Deaflympics volgend jaar in Tokyo maar daar is geld voor nodig. Zonder sponsoren kunnen we niets. We waren vorig jaar geplaatst voor het EK maar door geldgebrek konden we niet deelnemen’’, aldus Lantinga.

Over de wedstrijd en het programma is de bondscoach verguld. ,,We zijn ontvangen bij het Woerdense gemeentehuis met een lunch en rondleiding. Er was zelfs een videoboodschap van minister Bruno Bruins die ons succes wenste.’’ 

Hiermee komt de ploeg weer een stapje verder richting het doel. ,,Aandacht genereren, zorgen dat Nederland ons ziet. Deze jongens zijn goede voetballers met maar één ongemak, namelijk dat ze niet kunnen horen.’'

Gastheer FC Oudewater zorgde na de wedstrijd voor een hapje en een drankje om de dag af te sluiten. Met hulp de aanwezige doventolken komt het tot geanimeerde gesprekken tussen de voetballers. ,,Het zou leuk zijn als dit een traditie wordt’’, aldus burgemeester Verhoeve.

Volledig scherm
Dovenelftal tegen burgemeesters © Videostill

In samenwerking met indebuurt Woerden