Waterskiën terwijl je doof bent ziet er zo uit

VideoZaterdag aan de Zegerplas in Alphen. Bij Wet ‘n Wild verzamelt zich een vrolijk gezelschap. Mensen begroeten elkaar met gebaren, niet met woorden. Welkom bij Gebaren Waterski.

Ook dankzij het prachtige nazomerweer is er een goede opkomst. Ruim 10 mensen hebben gehoor gegeven aan de uitnodiging om met elkaar te gaan waterskiën en ze hebben ook wat aanhang meegenomen. De deelnemers zijn jong of wat ouder, komen uit allerlei plaatsen in de Randstad en hebben één ding gemeen: ze maken gebruik van gebarentaal.

Organisator is Arno Roeleveld (32) uit Leiden. Hij is doof én enthousiast wakeboarder. Daarbij wordt een plankje gebruikt in plaats van twee waterski’s. Bij de waterskibaan van Wet ‘n Wild kun je voor beide varianten terecht.

,,Ik vind het leuk om iets te organiseren voor mensen met gebarentaal”, zegt Roeleveld. ,,Omdat ik zelf erg van watersport hou, kies ik voor deze activiteit. Het is gezellig om elkaar zo te ontmoeten en dezelfde taal te gebruiken. Dove mensen leven in een wereld van hoorders. Het is heel ontspannend om een activiteit te doen, waarbij we alleen communiceren met gebarentaal, onze eigen voertaal.’’

Hij vertelt dat hij meestal gewoon met iemand afspreekt en dan via Facebook andere gebarentaalgebruikers uitnodigt om mee te komen doen.

Niet alleen maar doven

Quote

Het is ontspan­nend om een activiteit te doen waarbij we alleen communice­ren met gebaren­taal, onze eigen voertaal

Arno Roeleveld

Speciaal voor deze krant, heeft Roeleveld tolk Lianne ingeschakeld. Zij vertaalt vragen en antwoorden van gesproken taal naar gebarentaal en omgekeerd. ,,We hebben normaal geen tolk bij ons”, zegt de organisator. ,,Dat is niet nodig, we komen er dan met elkaar wel uit. Overigens zijn er niet alleen dove mensen in onze groep. Ook mensen die horend zijn, maar wel gebarentaal beheersen vinden dit leuk.”

Theo Stoop (30) uit Bleiswijk is doof en doet graag mee aan het evenement, dat nu voor de vierde keer op rij wordt gehouden op de Zegerplas. ,,Arno en ik kennen elkaar nog van vroeger”, vertelt Stoop. ,,Toen hij vertelde over Gebaren Waterski vond ik dat meteen heel gaaf.”

De naam is overigens niet zomaar gekozen, zegt Roeleveld. ,,Er zijn bijvoorbeeld ook Gebaren Cafés. Het geeft aan dat je er terecht kunt met gebarentaal, of je nu doof bent of niet. Het is niet alleen voor dove mensen.”

Mimiek

Nu lijkt communiceren op de waterski’s wat lastiger dan met beide benen op de grond. Je moet immers met twee handen een handvat vasthouden, terwijl je wordt voortgetrokken. Dan heb je geen handen meer vrij voor gebarentaal. Roeleveld zelf is een ervaren watersporter en kan op zijn wakeboard alle kunsten vertonen en ook nog communiceren met gebaren. Maar hoe doe je dat als beginner?

Volgens Roeleveld verloopt de communicatie op het water helemaal soepel. Hij demonstreert het ter plekke op de steiger. ,,We gebruiken allerlei mimiek en houdingen om met elkaar te praten. Dus ook op de waterski’s lukt dat prima.”

Intussen zijn de andere deelnemers omgekleed en helemaal klaar voor het watersportavontuur. De omstandigheden zijn ideaal; zon, kabbelend water en blauwe luchten. De stemming is daarom opperbest. Arno Roeleveld geniet en zijn groepsgenoten ook. 

Wel jammer dat het binnenkort weer afgelopen is, als het slechter weer wordt. Idee om dan een winteractiviteit te organiseren, op de indoor skibaan bijvoorbeeld? ,,Daar heb ik nog niet over nagedacht, maar wie weet.”

Volledig scherm
Waterskieën in Alphen in gebarentaal. © Videostill