Zo maak je een boerderij energieneutraal: Boerin Willeke uit Wilnis legt het uit

videoMen neme een windmolen en een flinke partij zonnepanelen, voeg daarbij een portie energiebesparende maatregelen en je hebt een energieneutrale boerderij. Was het maar zo makkelijk, zegt Willeke Peek van de boerderij aan de Bovendijk in Wilnis. ,,Er komt nogal wat bij kijken.‘’ 

Quote

Ik zeg bewust niet duurzaam­heid, daar kleeft een commerci­eel etiket aan

Willeke Peek , Boerin

Willeke Peek en haar man Robert bestieren een melkveehouderij van ongeveer 160 koeien. In de oude stal staat nog een aantal drachtige koeien. Er wordt momenteel veel verbouwd aan de boerderij; zo komt er onder meer een conferentiezaal boven de koeienstal waar bedrijven vergaderingen, bijeenkomsten of lezingen kunnen houden.

Vorig jaar is een windmolen geplaatst en die levert ongeveer 25 megawatt aan energie. De molen zorgt voor zo’n dertig procent van de energiebehoefte van de boerderij, de zonnepanelen leveren de rest van de energie. Daarnaast is veel machinerie geëlektrificeerd en energiezuinig gemaakt: zoals een elektrische shovel. De fossiele brandstoffen diesel en olie komen er dus niet meer aan te pas. Willeke Peek: ,,Het vergde een behoorlijke investering en kennis. Wij zijn daarbij geholpen door het project Energie Neutrale Melkveehouderij in de provincie Utrecht.”

In samenwerking met indebuurt Woerden