Zo pakte Woerdenaar André het wereldrecord indoorroeien terug

VideoWoerdenaar André Derksen heeft het wereldrecord indoorroeien verbroken. Dat stond sinds acht maanden op naam van de Brit Neil Hitt. De recordpoging van Derksen staat in het teken van Dutch Marines Rowing Challenge, dat geld ophaalt voor getraumatiseerde mariniers.

 In 24 uur tijd heeft Derksen 280 kilometer geroeid, anderhalve kilometer meer dan het vorige record. Precies op het middaguur was Derksen vrijdagmiddag op het roeiapparaat in SportCity gestapt. De duursporter is er nogal op gebrand om de challenge te winnen en daarmee het wereldrecord terug te pakken. Immers, hij was in 2014 al wereldrecordhouder.

,,Het is voor mij een stimulans om het vol te houden’', zei de gedreven sporter vooraf. ,,Veel kracht zetten bij de afzet en daarna snel de spieren ontspannen. Dan maak je effectief de meeste meters. Dat is op het water ook zo.’'

Pauzeren deed hij wel, maar ‘niet meer dan strikt noodzakelijk’. ,,Anders verlies ik tijd en dat wil ik niet. Dus alleen voor een sanitaire stop of als het echt even niet meer lukt, hou ik pauze. Ik kan op het scherm zien of ik op schema roei. Als ik een uur niet veel meters heb gemaakt, moet ik dat het volgende uur inhalen.’'

Bijltje

Medische begeleiding had Derksen niet. Hij heeft vaker met het bijltje gehakt. De Woerdenaar is overigens niet de enige die op het roeiapparaat in de sportschool bezig is. Hij wordt vergezeld door collega-duursporter Luc Renson. Ook hij wil het 24 uur uithouden.

Verder hielden andere roeiers de beide mannen gezelschap. Zij roeiden ieder een half uur en doneren op deze sportieve wijze het goede doel dat aan deze challenge is gekoppeld: geld inzamelen voor een ‘buddyhulp voor mariniers’.

Volledig scherm
Roeier Andre Derksen © Rianne den Balvert

In samenwerking met indebuurt Woerden