Volledig scherm
Dick van Heusden (links) als gladiator in gevecht met Bouke van Onna. © Martin Sharrott

Archeon schrapt executie gladiatoren

Dood, dood! Hoewel het publiek nog steeds om zijn hoofd roept, gladiator Decimus krijgt voortaan altijd genade. Kop eraf lijkt te veel op de executie-filmpjes van IS.

Quote

Slechts bij uitzonde­ring bleef ik in leven. Veel kinderen vinden 'dood' nu eenmaal veel spannender dan 'leven'. Dat kennen ze wel

Archeon-medewerker Dick van Heusden

Het gladiatorengevecht in de arena is een van de topattracties van Archeon. Honderdduizenden kinderen en volwassenen hebben jarenlang gezien hoe de verliezende gladiator op zijn knieën om genade smeekt. De winnaar drukt het zwaard tegen de adamsappel van de loser. Klaar om zijn kop te snellen.

Het is formeel aan de rijke en voorname Romein hoog in de loge van de arena - de man met de poen die het gevecht aan het volk aanbiedt - om te beslissen over leven en dood. Maar in de praktijk laat deze, gelijk Pontius Pilatus, meestal het publiek beslissen: ,,Wat wilt u? Dood of levend?'' Duim omlaag of duim omhoog? En vaak liep het uit op een bloedbad.

,,Slechts bij uitzondering bleef ik in leven'', zegt gladiator Decimus, Archeon-medewerker Dick van Heusden (39). ,,Veel kinderen vinden 'dood' nu eenmaal veel spannender dan 'leven'. Dat kennen ze wel.'' Van Heusden, een lange verschijning met priemende ogen en het haar strak achterover gebonden in een staart, is de gladiator met de meeste dienstjaren van het Archeon: 16 en hij heeft naar schatting 1500 gevechten achter zijn naam staan. Nog steeds geniet hij van het optreden in de arena.

Quote

Het zijn mensen van buiten, die de discussie op gang brachten. Eerst kwam er een klacht binnen bij Archeon, later werden dat er meer

Van tevoren en na het spektakel staat hij met veel flair en humor het publiek te woord. Kinderen willen graag op de foto met deze Romeinse krachtpatser.

,,De grootste verandering in 16 jaar is dat ik, sinds de filmpjes van IS, waarop je in het echt zo'n executie ziet, nu vrijwel altijd in leven blijf." Dit is niet op verzoek van de bezoekers: zij bleven hun duim naar beneden wijzen. ,,Het zijn mensen van buiten, die de discussie op gang brachten. Altijd hadden er op internet al illegale filmpjes gestaan van onze gladiatorengevechten. Maar toen die van IS naar buiten kwamen, vonden mensen het niet passend meer om, al is het in een spel, een gladiator de kop af te hakken. Eerst kwam er een klacht binnen bij Archeon, later werden dat er meer'', vertelt Van Heusden.

Zijn onoverwinnelijke collega afgelopen weekeinde was Alphenaar Bouke van Onna (30). Hij heeft er 'slechts' 10 dienstjaren op zitten. Samen maken ze deel uit van een groep van zeven vaste acteurs van het gladiatorengebeuren. Denk niet dat ze zomaar een toneelstukje opvoeren. Nee, iedere klap, iedere stap ligt vast.

Ingestudeerd
,,Zie het als een dans, die we hebben ingestudeerd. Als je daar een foutje bij maakt, sta je op de ander zijn teen. Nou. als het hier fout gaat, breek je een teen of een vinger'' , zegt Van Onna. ,,We hebben onze vaste trainingen, maar we nemen alles ook nog een uur voor het optreden door.''

Slechts bij hoge uitzondering, bijvoorbeeld bij een nachtelijk gladiatorengevecht, vloeit er nog bloed. Speciaal acteursbloed van 30 euro de liter. Knalrood.

,,Eigenlijk is het te rood. Het hoort bij een slagaderlijke bloeding roze te zijn. Maar wie weet dat. In al die jaren zijn slechts twee mensen me dat komen vertellen. Een arts die op de Spoedeisende Hulp werkte en een slager.''