Volledig scherm
De Tiendweg zoals die er een paar weken geleden nog uitzag. © Hans du Pré

Asfalt Gouderakse Tiendweg weg na storm van kritiek

De Gouderakse Tiendweg tussen Gouda en Gouderak wordt nog dit jaar volledig in de oude staat hersteld als tweesporenpad. Dat gebeurt na een storm van kritiek op het volledig asfalteren van dit landelijke weggetje.

Quote

Bij dit project was onvoldoen­de rekening gehouden met de landelijke uitstra­ling van de Gouderakse Tiendweg

Woordvoerder Hoogheemraadschap
Volledig scherm
De foto van de situatie op de Tiendweg nu. © Harry Veenendaal

De polderweg op de grens van Gouda met de Krimpenerwaard bestond tot voor kort uit twee smalle geasfalteerde banen en een onverharde middenberm. Tot schrik van voorstanders van het behoud van het landelijke karakter van dit weggetje werd de middenberm deze zomer onverwacht over een lengte van 400 meter volledig geasfalteerd. Daarmee verloor het pad in de ogen van de critici niet alleen het gewenste karakter, maar werd het ook een 'racebaan' voor wielrenners en bestemmingsverkeer voor volkstuinencomplex Groenakker.

Kritiek
Daarover barstte deze week een storm van kritiek los en de beheerder van de weg, het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, heeft nu besloten de Gouderakse Tiendweg op korte termijn in de oorspronkelijke staat terug te brengen. ,,Bij dit project was onvoldoende rekening gehouden met de landelijke uitstraling van de Gouderakse Tiendweg'', aldus het schap in een verklaring.

Volgens het hoogheemraadschap was de weg geasfalteerd om het pad beter begaanbaar te maken. Na de kritiek wordt het onlangs aangebrachte asfalt in de middenberm verwijderd en opgevuld met grond en graszaad. ,,In samenspraak met de directe omgeving wordt vervolgens bekeken hoe een veilig gebruik van de weg het beste kan worden vormgegeven.''

  1. OM in beroep tegen vrijspraak ‘sektemoeder’ Linda H. voor dood dochter

    OM in beroep tegen vrijspraak ‘sektemoe­der’ Linda H. voor dood dochter

    Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in beroep tegen de vrijspraak van een voormalig stel uit Zwaag voor moord op hun dochter Joëlle Tromp in 2012. De 29-jarige vrouw uit Uitgeest heeft destijds geen zelfmoord gepleegd, denkt het OM, maar ze is opzettelijk om het leven gebracht door haar moeder Linda H. (60) en stiefvader Leo den H. (64). De rechtbank sprak de twee - die zelf ontkenden - vorige week echter vrij wegens gebrek aan bewijs.