Volledig scherm
De Europese otter. © Archieffoto Diergaarde Blijdorp

Petitie bepleit alsnog aanleg van ottertunnels in de Uitweg

Met een petitie, brieven en desnoods een rechtszaak willen Natuurmonumenten en andere pleitbezorgers van ottertunnels in de Uitweg bij Woerdense Verlaat de provincie Zuid-Holland alsnog tot aanleg dwingen.

Quote

Laat niet nog meer otters doodrijden.

Margherita Bandini van de internationale natuurbeschermingsorganisatie IUCN

De steun voor otters in de Nieuwkoopse Plassen komt zelfs uit het buitenland. Margherita Bandini van de internationale natuurbeschermingsorganisatie IUCN plaatste via de website thepetitionsite.com een oproep aan de Zuid-Hollandse gedeputeerde Han Weber: laat niet nog meer otters doodrijden.

Topplek
Bandini noemt de Nieuwkoopse Plassen voor otters een topplek in 'het drukke westen van Nederland, genaamd Groene Hart'.

Quote

...verbaasd dat de ottertun­nels mogelijk niet doorgaan...

Han Weber, gedeputeerde, via een woordvoerder

Bandini hoopt op duizend steunbetuigingen, Addy de Jongh van Stichting Otterstation Nederland op duizenden. Otterkenner De Jongh uit Leeuwarden is bij de gemeente Nieuwkoop in beeld voor de aanleg van een 30 hectare groot wetlandpark, met onder meer otters en bevers, in de Noordse Buurt.

Verbaasd
Omdat het wel 5 miljoen euro kan kosten otters in Nieuwkoop, maar ook elders (spoor Bodegraven-Woerden, de A12 en wegen bij de Oude Rijn) te beschermen, trappen Provinciale Staten op de rem. Deze week is er nog een debat. 

Gedeputeerde Weber laat via een woordvoerster weten 'verbaasd' te zijn dat de ottertunnels mogelijk niet doorgaan. Hij erkent dat het een beschermd dier is.

Quote

Als ons protest niet helpt, kunnen we altijd nog naar de rechter stappen.

Anneklaar Wijnants, woordvoerster van Natuurmonumenten

Beschermd
Addy de Jongh van Stichting Otterstation Nederland is ook de man die eerder via de rechter afdwong dat de overheid de otter, een beschermde diersoort, moet helpen overleven. Deze regel heeft de provincie nu aan zijn laars gelapt door toch geen drie ton te steken in de aanleg van drie ottertunnels in de Uitweg bij Woerdense Verlaat.

Die moeten voorkomen dat overstekende otters worden doodgereden. Het dier dook in 2014, na 40 jaar afwezigheid, weer op in Nieuwkoop. ,,Die tunnels hadden er allang moeten zijn'', stelt De Jongh.

Quote

Als er nog een otter wordt doodgere­den, leggen we die misschien wel bij het provincie­huis op de stoep.

Anneklaar Wijnants, woordvoerster van Natuurmonumenten

Beloofd
,,Ze zijn door de provincie beloofd. Dit is onbehoorlijk bestuur'', zeggen boswachter John Pietersen en woordvoerster Anneklaar Wijnants van Natuurmonumenten.

Natuurmonumenten en De Jongh bestoken Weber en Provinciale Staten nu met brieven. ,,Als er nog een otter wordt doodgereden, leggen we die misschien wel bij het provinciehuis op de stoep'', zegt Wijnants. ,,En als ons protest niet helpt, kunnen we altijd nog naar de rechter stappen.'' Ook De Jongh houdt die optie open, zegt hij.

In samenwerking met indebuurt Gouda