Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp

Petitie tegen komst containeroverslag in Gouda

Het is een groot deel van de bewoners van Korte Akkeren helemaal in het verkeerde keelgat geschoten. Ineens zijn er plannen voor een containeroverslag op het Sluiseiland, terwijl daar groen zou komen. Het wijkteam is een handtekeningenactie begonnen.

Quote

Wij willen de druk op provincie en gemeente zoveel mogelijk opvoeren

Bep Rijsbergen

Met de petitie wil het Wijkteam Korte Akkeren zoveel mogelijk steun vergaren om de komst van een containeroverslag op het Sluiseiland tegen te houden. ,,Wij willen de druk op provincie en gemeente zoveel mogelijk opvoeren'', verklaart voorzitter van het wijkteam Bep Rijsbergen.

Volgende week praat het wijkteam met SP-Statenleden op de betreffende locatie. Ook zal, na het zomerreces en de vorming van een college, een gesprek met het Gouds gemeentebestuur volgen. ,,Uiteraard is de gemeente al op de hoogte van onze bezwaren maar wij willen onze bedenkingen nogmaals duidelijk maken.''

Vooruitzicht
Het wijkteam wijst op het toenemende vrachtverkeer als de terminal er toch komt. Het levert, volgens de buurt, ook veel geluidsoverlast op. ,,Daar kunnen de omwonenden van het Alphense Alpherium over meepraten'', zegt Rijsbergen.

Bovendien steekt het de wijk dat de gemeente op Sluiseiland een groenstrook en recreatie in het vooruitzicht heeft gesteld. Er is, aldus het wijkteam, verder helemaal geen groenvoorziening in Korte Akkeren en het Weidebloemkwartier.

Quote

De gemeenteraad heeft in 2011 uitdrukkelijk gekozen voor een functie van (dag)recreatie met een schoon, veilig en groen karakter

Hans van Dijk (SP)

Een containeroverslag op het Sluiseiland druist in tegen de wens van de gemeenteraad, dat zegt de Goudse SP. De fractie heeft het college eerder vragen gesteld over de plannen van de provincie. ,,De gemeenteraad heeft in 2011 uitdrukkelijk gekozen voor een functie van (dag)recreatie met een schoon, veilig en groen karakter'', licht Hans van Dijk het SP-standpunt toe.

De gemeente én de provincie zeggen eerst het onderzoek naar de haalbaarheid van een containeroverslag op deze plek te willen afwachten.

Het verzoek tot dit onderzoek komt van de logistieke ondernemer Van Uden en van Goudse bedrijven zoals Stubbe en Gouda Refractories. Zij pleiten voor een overslag om daarmee minder vrachtwagens te hoeven inzetten. Meer goederen kunnen dan over water worden vervoerd.

In samenwerking met indebuurt Gouda