Volledig scherm
© Teun Kweekel

Rapport wijst uit: niemand komt op voor de stilte

Stilte is in het Groene Hart steeds moeilijker te vinden. De grote groene long in het midden van de Randstad telt weliswaar 18 officiële stiltegebieden, in de praktijk wordt de stilte hier amper gehandhaafd.

Rijk, provincie en gemeente gaan stiefmoederlijk om met de stiltegebieden, herkenbaar aan de blauwe borden. Dat is de conclusie van het onderzoek van student Marcus Spronk: Een tegengeluid voor stilte, een inventarisatie van het stiltegebiedenbeleid en de handhaving.

De student van de Hogeschool Utrecht deed dit onderzoek in opdracht van de Stichting Groene Hart, die lobbyt voor het behoud van natuur, rust en cultuur. Het onderzoek is vandaag openbaar gemaakt.

Storende geluiden
Een stiltegebied is een milieubeschermingsgebied waarin de geluiden van flora en fauna overheersen. Het woord 'stilte' betekent niet dat er geen geluid in het gebied waarneembaar is, maar staat voor de afwezigheid van storende, voor de omgeving vreemde geluiden.

Van handhaving van rust en stilte, bijvoorbeeld in de plassengebieden van het Groene Hart, is nauwelijks sprake. Het maken van geluid is volgens provinciale milieuverordeningen verboden, maar er zitten geen sancties aan. Samenwerking tussen gemeenten op Groene Hartniveau vindt, volgens Spronk, niet plaats, hoewel dat juist zou moeten bij grensoverschrijdend geluid van de A12 en Schiphol.  

Volledig scherm
De stiltegebieden in het Groene Hart. © Stichting Groene Hart

Schiphol
Deze conclusie lijkt echter achterhaald. Alphen, Kaag en Braassem, Bodegraven-Reeuwijk en Nieuwkoop vormen samen de cluster Groene Hart, dat het toenemende vliegtuiglawaai aan de orde stelt bij Schiphol. Spronk wijst op de lange termijn gevolgen van voortgaande urbanisatie: de steden zullen verder groeien ten koste van de buitengebieden.

Stilte wordt schaarser, maar de behoefte daaraan groeit om te kunnen ontsnappen aan de stedelijke drukte. Stiltegebieden die er nog zijn moeten behouden blijven zodat er stiltegebieden overblijven in het overvolle Nederland, aldus Spronk.

De Stichting Groene Hart laat weten de komende jaren het stiltebeleid geregeld aan te kaarten bij bestuurders. Ook komt ze dit najaar met een expositie, waarin stiltegebieden worden gepromoot. Die expositie heeft de naam: Het geluid van Stilte.  

In samenwerking met indebuurt Gouda