Volledig scherm
PREMIUM
© rv

Bij de Franse schilder Renoir thuis

Hans AvontuurIn het Franse dorp Essoyes is het voormalige woonhuis van kunstschilder Pierre-Auguste Renoir (1841-1919) opengesteld voor publiek.

Volledig scherm
Hans Avontuur © AD

Dat is om te juichen. Zulke plekken zijn nodig om meesterwerken echt tot leven te laten komen. Zelfs in 's werelds beroemdste musea lukt dat maar moeilijk. Die zijn vaak overweldigend mooi, maar ook afstandelijk.

Om werkelijk iets bij een schilderij te voelen, moet je het verhaal erachter kennen. Liefst verpakt in het leven van de kunstenaar. Natuurlijk kun je daarover lezen, maar hoe dichter je bij de artiest kan komen, hoe beter. De rozentuin van Monet in Giverny, het Borinage-huisje van Van Gogh in Cuesmes, het geboortehuis van Picasso in Málaga. Wie daar eenmaal is geweest kijkt voortaan met andere ogen naar hun werk.

Daar is nu dus het huis bijgekomen waar Parijzenaar Renoir vanaf 1895 de zomers doorbracht met zijn vrouw Aline en hun drie zoons. Drie etages hoog met slaapkamers, woonkamer, eetkamer, keuken en zijn eerste atelier. In de tuin liet hij later een tweede atelier bouwen dat al langer toegankelijk was. Oude foto's, kaarten en meubels (deels origineel) brengen de sfeer van toen terug. Ook worden enkele geleende schilderijen tentoongesteld.