Volledig scherm
PREMIUM
© Annemarie Kleywegt

Hollands Glorie: gelukkig geen Venetië

Hans AvontuurWij gaan naar de Eiffeltoren, Niagara Falls en de Chinese Muur. Toppers in eigen land, goed voor miljoenen gasten uit Azië en Amerika, laten we links liggen. Onterecht. Vandaag in de laatste aflevering van onze zomerserie: Giethoorn.

Quote

Eigenlijk moet je hier in het late najaar zijn

Giethoorn wordt vaak met enige trots het Venetië van het Noorden genoemd. Dat is welbeschouwd een belediging voor beide plaatsen. Ja, het Overijsselse boerendorp heeft water, bruggen en bootjes. Maar varend met een klassieke punter door de grachten, sloten en vaarten zul je vergeefs zoeken naar stadspaleizen, pleinen, glorieuze kunst en de ondeugende zwier van Casanova.

Waar je de romantiek in Venetië van de straat kunt scheppen, moet je daar in Giethoorn beter je best voor doen. Je moet het zien, voelen, ervoor openstaan. En Venetië vooral zo snel mogelijk vergeten. Want het is mooi in de Kop van Overijssel. Met zijn tweetjes in een bootje. Varen door de ochtendnevel die in sluiers over de rietkragen trekt. Het geluid van een uil, een verre vogel, het kabbelen van het water tegen de boeg.