Volledig scherm
PREMIUM
© AD

Volop levenslust in gastvrij township

Hans AvontuurHaar naam is Nomalungelo en ze woont in Kayelitsha, een van de grootste townships van Kaapstad. Toen haar eerste man plotseling overleed, was ze in verwachting van haar derde kind en had ze alle reden tot paniek. Hoe moest ze in haar eentje de kost verdienen en voor drie kinderen gaan zorgen?

Het antwoord: ze realiseerde haar droom en begon Lungi's bed&breakfast. Daarbij kreeg ze hulp van de Nederlandse Marijke Frijters, met wie ze in Kaapstad een bijzondere vriendschap had opgebouwd.

Met een renteloze lening kon Nomalungelo - Lungi of Gladys voor vrienden - een huisje kopen in Makhaza, een rustig deel van de zwarte wijk.

Gladys en haar vrienden hebben er direct de schouders ondergezet en inmiddels kun je er slapen in een van de twee gastenkamers met eigen badkamer en toilet.

Maar je gaat natuurlijk niet naar Kaapstad om er op je kamer te zitten. Je moet naar buiten -meet the street- om van het dagelijks leven in een Zuid-Afrikaanse township te proeven.

Gladys neemt haar gasten graag mee op een wandeling door haar wijk. Langs het schooltje, de kapper, een natuurgenezer, een café en een man die prachtige bloemen maakt van oude blikjes. Het negatieve imago dat de townships nog altijd hebben - vooral door drugsgeweld in de slechtere buurten - wordt in Makhaza opgepoetst door de gastvrije, open en levenslustige buurtgenoten van supermoeder Gladys.