Volledig scherm
PREMIUM
© Thinkstock

Wonen bij water zorgt voor minder stress

4 blauwe locaties We wisten het al, voelden het al, en nu is het ook wetenschappelijk bewezen: de zee is gezond. Onderzoek van de universiteit van Michigan wijst uit dat wonen met zicht op grote blauwe oppervlaktes, zoals de zee of een groot meer, zorgt voor minder stress. Hoe lang je aan zee moet verblijven voor aantoonbaar effect is nog even de vraag, maar je kunt wel vast beginnen op een van deze vier plekken.

Volledig scherm
Great Blue Hole, Belize © Thinkstock
Volledig scherm
Havasu Falls, Arizona © Thinkstock
Volledig scherm
Îles Lavezzi, Sardinië/ Corsica © . Thinkstock
Volledig scherm
Aitutaki, Stille Zuidzee © Thinkstock

1. Great Blue Hole, Belize
In het barrièrerif van Belize zit een 124 meter diep gat: the Great Blue Hole. De ronde opening met een doorsnede van ruim 300 meter oogt als de patrijspoort van moeder aarde, waar je even naar binnen mag gluren. Het is een stukje varen, maar perfect voor snorkelaars.

2. Havasu Falls, Arizona (VS)
Iets ten zuiden van de Grand Canyon dondert het water van de Colorado omlaag in een natuurlijk zwembad vol melkachtig blauw water. Wat een ietwat overdreven Disney-attractie zou kunnen zijn, is allemaal echt en de 12 kilometer lange hike dubbel en dwars waard.

3. Îles Lavezzi, Sardinië/ Corsica
Op deze eilandengroep, die deels bij Sardinië en deels bij Corsica hoort, groeit nauwelijks een boom. Maar dat water... zo blauw, zo helder, zo perfect dat het soms lijkt of je in een aquarium zwemt. Populair in het hoogseizoen, stil en idyllisch in voor- en najaar.

4. Aitutaki, Stille Zuidzee
Voor het ware Blue Lagoon-gevoel, trek je je spaarrekening leeg en reis je naar het atol Aitutaki in de Stille Oceaan. De 22 eilandjes claimen het beste zwemwater van de wereld te hebben en ontvangen hun gasten op een duurzame manier. Denk witte stranden, groene palmbomen, nauwelijks mensen en... blauwe zee.