Volledig scherm
PREMIUM
Door de kapotte brug Boskoop varen er veel meer grote containerschepen door Amsterdam. © Pien Schaap

Amsterdamse bruggen vaker open voor scheepvaart door hefbrug Boskoop

Het aantal grote containerschepen dat door de Amsterdamse waterwegen vaart, is de afgelopen weken sterk gestegen als gevolg van de afsluiting van de hefbrug in Boskoop. Tien bruggen in de hoofdstad staan aanmerkelijk vaker open.

Volgens Waternet varen er gemiddeld vijftien extra schepen over de omleidingsroute voor de binnenvaart over de Amsterdamse Kostverlorenvaart. Het gaat om schepen tot 90 meter lengte. Een aantal ervan blijft net onder dat maximum. De doorvaart vergt dan nogal wat stuurmanskunst.

De provincie Zuid-Holland heeft de brug over de Gouwe bij Boskoop twee weken geleden per direct afgesloten omdat die onveilig is. In de jaren negentig is hij niet verstevigd toen er voetpaden werden aangelegd. De brug zou bij betreding of bediening kunnen instorten. Gisteren werd bekend dat de hefbrug nog een kleine maand afgesloten blijft voor zowel weg- als vaarverkeer.

Schepen die goederen vervoeren tussen Rotterdam en Alphen aan den Rijn moeten nu zestien uur omvaren via het Amsterdam-Rijnkanaal en Amsterdam. Ze kunnen minder vracht vervoeren omdat de doorvaarthoogte binnen de stad lager is.