Volledig scherm
PREMIUM
Ab Aeilkema is niet blij met het gedoe, maar vindt het heerlijk dat er weinig verkeer is. © Pim Mul

'Lekker, heel weinig auto's op de Zijde, hou 't maar zo'

Al bijna twee weken is de Boskoopse hefbrug afgesloten. Vervelend voor automobilisten en truckers die moeten omrijden, maar lekker rustig voor bewoners van de anders zo drukke Zijde. ,,En weet je wat het aan fijnstof scheelt", reageert Zijde-bewoonster Debbie de Geus.

Boskopers gaan tunnel graven

Het is definitief: Boskopers gaan opzaterdag 9 november demonstratief een tunnel graven, omdat ze ‘klaar zijn’ met de hefbrug. Via Facebookpagina Stop de Hefbrug roept Boskoper David Moerings iedereen op mee te doen. Zijn bericht is nu ruim 50.000 keer gelezen, beweert hij. Kweker Moerings moet nu dagelijks kilometers omrijden. ,,Het is een drama. Schande dat die tunnel er nog niet ligt.’' Vorig jaar deden duizenden Boskopers mee aan een ludieke hefbrugbezetting.

Hardloper Wouter rent op donderdagavond 10 oktober nietsvermoedend over de hefbrug, maar op de terugweg blijkt de brug ineens dicht. Ook veel anderen moeten die dag een andere weg vinden om thuis te komen. Dat geldt nu al een dikke week voor het merendeel van de ruim 16.000 Boskopers. Fietsende scholieren kunnen via de pontonbrug de Gouwe over. Naar je werk gaan of boodschappen doen, dat kan meer tijd kosten, zeker als je met de auto kilometers moet omrijden.

Vanaf de hefbrug tot de kruising met het Torenpad is de Zijde nu dicht voor autoverkeer. Dat heeft ook voordelen. Geen trillingen in je huis of je ergeren aan de herrie van langs denderende vrachtwagens. Debbie de Geus geniet thuis - ze woont boven haar café 't Koffiehuis aan de Zijde - van de rust. Ze kan nu haar raam opendoen, zonder de televisie harder te hoeven zetten.