Volledig scherm
In Boskoop wordt op grote hoogte gewerkt aan het verstevigen van de torens van de hefbrug. © Rien de Wit

Planning voor aanstaande klussen staat op scherp: ‘Nee, het kan echt niet sneller’

Het wordt nog flink doorwerken voor de aannemer om alle geplande klussen aan de Boskoopse hefbrug voor 18 november af te ronden. ,,We hebben nu een scherpere planning dan toen we op 15 oktober besloten de brug voor nog minimaal twee weken af te sluiten", zegt gedeputeerde Floor Vermeulen van de provincie Zuid-Holland. ,,En nee, het werk kan echt niet sneller.”

De afgelopen twee weken zijn de tijdelijke windvangen opgebouwd die de stabiliteit van de hefbrugtorens moeten verbeteren. Deze moeten nu nog wel bovenin de torens worden aangebracht. Daarvoor zijn speciale hulpbordessen in de tientallen meters hoge torens gemaakt, vertelt Peter Schoteldraaijer van de provincie. 

Er komen ook extra staven, om ervoor te zorgen dat de ballastblokken bij groot onderhoud bovenin de torens kunnen worden opgehangen. Dan kan er aan de hefkabels worden gewerkt en kan tijdens zo'n klus tijdelijk het brugdek worden verwijderd (ook om schepen door te kunnen laten), zonder dat de torens omvallen. Dat risico ontstaat vooral bij harde wind.

Spelbreker

Harde wind kan ook spelbreker zijn bij de voor de komende weken geplande werkzaamheden. Daartoe behoort ook het verstevigen van twee verbindingspunten in de torens. Hiervoor is al een steiger bij de brug opgebouwd.

Na 18 november is het onderhoud aan de hefbrug nog niet klaar. In het eerste kwartaal van volgend jaar moet de brug nogmaals worden afgesloten, maar onduidelijk is voor hoe lang. 

Deze werkzaamheden worden vooraf doorgesproken met allerlei belanghebbenden, zoals bewoners en ondernemers. ,,Er zal dan zeker weer hinder ontstaan’’, weet Vermeulen.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195