Volledig scherm
Dronebeelden van de Boskoopse hefbrug die per direct gesloten werd vanwege instortingsgevaar. © Josh Walet

Provinciebestuurder Floor Vermeulen: ‘Heel naar dat Boskoopse hefbrug nog weken dicht blijft’

Een ‘heel nare situatie’, vooral voor de mensen die nu al ruim twee weken gedupeerd zijn door de afsluiting van de onveilige Boskoopse hefbrug. Dit zegt verantwoordelijk bestuurder Floor Vermeulen over het besluit van de provincie Zuid-Holland om de brug nog tot waarschijnlijk 18 november dicht te houden voor autoverkeer en de scheepvaart.

,,Het effect op de gedupeerden is enorm”, beseft Vermeulen, zelf Boskoper. Vanmorgen heeft hij ondernemers bijgepraat over de noodzakelijke komende werkzaamheden aan de hefbrug. ,,Die zijn er natuurlijk niet blij mee dat de brug nog een paar weken dicht moet blijven. Niemand wil dit, wij ook niet.” 

Maar veiligheid gaat boven alles, aldus de gedeputeerde. Daarom staat hij ook nog steeds achter de op 10 oktober genomen beslissing om de brug meteen dicht te doen. Dat kwam de provincie op forse kritiek te staan. Wegvervoerders en schippers moesten opeens een alternatief bedenken. De hefbrug is de enige verbinding in het dorp over de Gouwe.

Quote

De analyse van de provincie is helder: er is veel mis met de brug

Han de Jager, Alphense wethouder

Op 15 oktober maakte Vermeulen bekend dat de brug minstens twee weken afgesloten zou zijn. Toen kon niet worden voorzien dat het nog enkele weken zou duren, benadrukt de gedeputeerde. ,,We weten nu wat er allemaal aan de brug moet gebeuren en we hebben dus een scherpere planning. Het werk kan nu echt niet sneller. In die periode tot 18 november zit ook een marge van vier dagen voor eventuele tegenvallers.”

De torens van de hefbrug zijn instabiel. Ruim 25 jaar geleden zijn voetgangersgedeelten aan de brug vastgemaakt, maar toen is de brug niet meteen versterkt. Bovendien stamt de brug uit 1936 en is deze nooit bedoeld geweest voor het vele (vracht)verkeer dat er nu overheen rijdt. De hefbrug kampt op meerdere plaatsen met roestplekken. Die tasten de sterkte van de constructie aan.

Leed verzachten

Voor fietsers en voetgangers ligt sinds 11 oktober een pontonbrug over de Gouwe, die voorlopig gestremd is voor de scheepvaart. Autoverkeer moet omrijden via Alphen (en Hazerswoude-Dorp) of Waddinxveen. De provincie gaat bekijken of de komende weken nog maatregelen kunnen worden getroffen om het leed voor gedupeerden te verzachten. 

Vermeulen: ,,Denk dan aan het slimmer afstellen van verkeerslichten. Of voor de scheepvaart de alternatieven zo optimaal mogelijk maken, ook qua brugbediening.”

In het eerste kwartaal van 2020 wordt de hefbrug vrijwel zeker weer afgesloten, voor aanvullend onderhoud. ,,Ook dat zal overlast geven”, waarschuwt Vermeulen. ,,Maar hoe we het gaan doen overleggen we eerst met alle betrokkenen.”

Wethouder Han de Jager van de gemeente Alphen, ook Boskoper, noemt de verlengde afsluiting van de hefbrug een tegenvaller. ,,Maar de analyse van de provincie is helder: er is veel mis met de brug. Er staat nu wel een stip op de horizon. Iedereen wilde weten hoe lang de brug nog dicht zou zijn. Nu kan iedereen gaan aftellen naar 18 november.”