Volledig scherm
Waddinxveen: De Hefbrug. Foto: Frank de Roo © Frank de Roo

Roest op hefbrug Waddinxveen, maar geen acute afsluiting nodig

De hefbrug van Waddinxveen staat niet, zoals die van Boskoop, op instorten. Wel zit er ‘beginnende tot matige’ roest in. In overleg met de gemeente prikt de provincie een dag waarop de brug met een hijskraan kan worden geïnspecteerd. De Alphense hefbrug Gouwesluis is in orde.

Dit schrijft gedeputeerde Floor Vermeulen in een brief aan provinciale staten van Zuid-Holland. De vraag was gerezen of de hefbruggen van Alphen en Waddinxveen inderdaad wel helemaal zonder gebreken waren, zoals na een eerste inspectie werd gesteld.

Daarop heeft Vermeulen een tweede beoordeling laten doen. Hieruit blijkt, zo stelt hij, dat er ‘geen vergevorderde roestvorming’ is op de twee andere bruggen. Drie plekken op de Waddinxveense brug vergen onderhoudswerk. Via een kraaninspectie moet de aannemer gaan inschatten hoeveel werk dat is en hoe dringend dit moet gebeuren.

Weersomstandigheden

De gedeputeerde overlegt met Waddinxveen en Alphen wanneer de bruggen kunnen worden bekeken. De bruggen moeten dan een dag dicht voor zowel auto- als scheepvaartverkeer.

Het is nog de vraag of de Boskoopse hefbrug wel op 18 november opengaat, zoals de provincie eerder heeft aangekondigd. In de werkplanning waren vier dagen opgenomen voor uitloop van de werkzaamheden. Die extra tijd is inmiddels nodig gebleken. Het is dan ook afhankelijk van (slechte) weersomstandigheden of 18 november nog wel kan worden gehaald.

Schadevergoeding

Bij de nadere inspectie van de Boskoopse brug zijn bovenin de heftorens meer roestplekken gevonden. Vermeulen: ,,Deze roestvorming moet ten minste tot stilstand worden gebracht. Op een aantal plekken worden de roestige delen dan ook verwijderd. De komende dagen worden beoordeeld wat de consequentie is van de geconstateerde roestvorming voor de constructie en of nadere maatregelen noodzakelijk zijn.’’

De provincie heeft tot nu toe vijf schadeclaims binnengekregen, zowel vanwege de weg- als de scheepvaartafsluiting. Zuid-Holland gaat zich, zo stelt Vermeulen in zijn brief, ‘beraden wat de meest passende manier is om met verzoeken om schadevergoeding om te gaan.’

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195