Volledig scherm
Werkzaamheden aan de hefbrug, half oktober jl. © Pim Mul

Zorgen om veiligheid van álle bruggen in Zuid-Holland, vanwege situatie rond hefbrug Boskoop

Zijn de bruggen van de provincie Zuid-Holland wel veilig en in goede staat? Dat willen VVD en Forum voor Democratie, de twee grootste Statenfracties van Zuid-Holland, graag weten.

De aanleiding vormt de afsluiting van de constructief onveilige hefbrug in Boskoop, drie weken geleden. ,,Ik kan me niet voorstellen dat het drama in Boskoop uit de lucht komt vallen’’, zegt FvD’er Silvio de Groot.

Naar aanleiding van de afsluiting van de Boskoopse hefbrug, op 10 oktober, wil Forum voor Democratie nu de inspectie- en onderhoudsrapporten inzien van alle 62 beweegbare bruggen die eigendom zijn van de provincie.

De rapporten van de hefbrug hebben voor Statenlid De Groot prioriteit. ,,Hoe vaak is er onderhoud en inspectie gedaan en hoe grondig is dit gedaan? Ja, de hefbrug is oud (1936, red.). Maar dat zijn de Golden Gate Bridge in San Francisco en de London Bridge óók.”  

Bij de hefbrug is in de jaren 90, toen het voetgangersdeel erbij is gekomen, nagelaten om de brug te verstevigen. De Groot wil uitzoeken of soortgelijke zaken ook bij andere bruggen spelen. ,,Want dat dit van Boskoop uit de lucht is komen vallen, kan er bij mij niet in.” 

Quote

Ja, de Boskoopse hefbrug is oud, maar dat zijn de Golden Gate Bridge in San Francisco en de London Bridge óók.

Silvio de Groot, Statenlid FvD

Om de haverklap

De Groot krijgt steun van VVD-Statenlid Mirjam Nelisse. Zij heeft naast de situatie in Boskoop nóg een reden om aan de bel te trekken over de staat van de provinciale bruggen. Zo ligt de Waddingerbrug in Leiden om de haverklap in storing. ,,Van de 62 beweegbare bruggen zijn er nu twee met problemen. Verzeker ons dat de andere bruggen wél goed functioneren.” 

Naar aanleiding van de constructieproblemen in Boskoop heeft de provincie in ieder geval de hefbruggen van Waddinxveen en Alphen (Gouwesluis) geïnspecteerd. Deze bleken in orde. 

Met de bediening op afstand gaat het ook lang niet altijd goed, zegt De Groot. De laatste jaren kampten overigens ook de Julianabrug en de Máximabrug in Alphen met storingen. Het bedienen of afstand ging gepaard met softwareproblemen. Die zijn, na het vervangen van sensoren van slagbomen, volgens verantwoordelijk bestuurder Floor Vermeulen verholpen. 

Rapporten

Op de vragen die nu zijn gerezen, heeft Vermeulen geen panklaar antwoord. Maar de provinciaal bestuurder geeft aan bereid te zijn om Forum voor Democratie alle gevraagde rapporten te verstrekken. 

Zelf duikt de provincie ook in de archieven om erachter te komen waarom de Boskoopse brug destijds niet is verstevigd.

Vermeulen gaf eerder al aan dat dit voor hem dé te beantwoorden vraag is. De brug kan, afhankelijk van de weersomstandigheden, naar verwachting op 18 november weer in gebruik worden genomen. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195