Volledig scherm
Alan Pardew (links) en Martin Jol tijdens Tottenham Hotspur - West Ham United op 20 november 2005. © AFP

Jol gaat Pardew en Powell helpen bij ADO als technisch adviseur

Martin Jol keert terug bij ADO Den Haag. De 63-jarige Hagenaar met een mooie staat van dienst als trainer wordt technisch adviseur. Eerder vandaag presenteerde ADO Den Haag de nieuwe Engelse hoofdcoach Alan Pardew, die in de tweede seizoenshelft zal worden geassisteerd door zijn landgenoot Chris Powell. 

Volledig scherm
Alan Pardew, de nieuwe hoofdtrainer van ADO Den Haag. © BSR Agency/Soccrates

Mohammed Hamdi, algemeen directeur van ADO Den Haag, is verguld met de komst van Jol: ,,Martin is één van de meest vooraanstaande Nederlandse trainers. Hij is ook nog eens een Haags voetbalmonument. Het is fantastisch dat hij er, samen met Alan Pardew en de rest van de staf, alles aan wil doen om ADO Den Haag uit deze benarde positie te halen.” ADO Den Haag staat halverwege het seizoen zeventiende in de eredivisie. Dit seizoen degraderen de nummer 17 en 18 voor het eerst allebei rechtstreeks naar de Keuken Kampioen Divisie.  Trainer Fons Groenendijk stapte begin deze maand op en twee weken later vertrokken ook manager voetbalzaken Jeffrey van As en adviseur Kees Jansma.

Hamdi vervolgt: ,,Ik heb er alle vertrouwen in dat Alan en Martin die klus kunnen klaren. Samen hebben ze immers meer dan vijfhonderd wedstrijden aan ervaring als coach in de Premier League, de sterkste competitie ter wereld. Martin kan, mede daardoor, de overgang van het Engelse naar het Nederlandse voetbal versoepelen voor Alan en Chris.”

Jol voegt daar aan toe: ,,Mohammed heeft me gevraagd om te helpen en daar sta ik uiteraard positief tegenover. Gezien de huidige situatie is het voor mij echt onmogelijk om dat niet te doen. ADO Den Haag kan nu alle steun gebruiken van iedereen die de club een warm hart toedraagt. Daarom ga ik in de komende tijd ook proberen een nog veel bredere basis te vinden van mensen die ADO Den Haag verder willen ondersteunen”, aldus Jol.

Begonnen en gestopt bij FC Den Haag

Jol debuteerde op 20 januari 1974 in de thuiswedstrijd tegen Ajax in het eerste elftal van FC Den Haag. Na vijf seizoenen vertrok Jol naar Bayern München en later speelde de Hagenaar ook nog voor FC Twente, West Bromwich Albion en Coventry City. In 1984 keerde hij terug bij FC Den Haag, dat toen in de eerste divisie uitkwam. Met Jol als leider bleef FC Den Haag vanaf Jol zijn eerste wedstrijd tot aan het einde van het seizoen erop in 53 opeenvolgende competitieduels ongeslagen en speelde de club een bekerfinale en Europees voetbal. Na de promotie in 1989 nam Jol afscheid als actief speler. In totaal speelde de oud-middenvelder meer dan 300 officiële duels (18 goals) voor ADO Den Haag.

Na zijn actieve loopbaan was Jol nog één seizoen commercieel manager bij FC Den Haag, waarna hij trainer werd. Jol was dat bij SVV Scheveningen, Roda JC, RKC Waalwijk, Tottenham Hotspur, Hamburger SV, Ajax, Fulham en het Egyptische Al-Ahly. In 2017 stopte hij na een lange carrière in het voetbal.

Volledig scherm
Martin Jol in het shirt van FC Den Haag in 1986. © ANP
Volledig scherm
Martin Jol in 2016 als coach van de Egyptische topclub Al Ahly. © KHALED DESOUKI