Volledig scherm
© anp

Het is de langste dag van het jaar: 16 uur en 46 minuten licht

UpdateNederland beleeft vandaag de langste dag van het jaar. Tussen zonsopkomst en zonsondergang zit op 21 juni in totaal 16 uur en 46 minuten. De dag waarop de zon het vroegst opkomt, hebben we al gehad: dat gebeurde afgelopen vrijdag. De meest late zonsondergang staat voor aanstaande vrijdag gepland.

Is de langste dag nou 20 of 21 juni?

Op social media is discussie ontstaan over of het vandaag of gisteren de langste dag is. Raymond Klaassen van Weerplaza durft zijn handen er niet voor in het vuur te steken. ,,Er valt voor beide dagen wat te zeggen.'' Een Belgische collega sloeg aan het rekenen en concludeerde dat gisteren de langste dag was. ,,Maar het scheelt slechts 0,3 seconde met vandaag'', weet hij te vertellen. Volgens Klaassen werken veel tijdschema's, zoals zonsondergang.info, in minuten, maar het verschil draait dus om lutele seconden. Klaassen voegt daar nog aan toe: ,,Als we kijken naar de dag waarop het het langst licht was dan maakt vandaag een goede kans, gezien de vele regen van gisteren.'' Er spelen daarnaast nog meer factoren mee bij het bepalen van de langste dag, zoals luchtdruk, luchtvochtigheid en temperatuur.

Gisteravond om 22.34 uur vond op het noordelijk halfrond de zonnewende plaats. Op dat moment staat de zon recht op de aarde en wordt het op de noordpoolcirkel niet donker. Veel Noord-Europese landen vieren in de dagen rond de zonnewende uitbundige midzomerfeesten.

Met de langste dag begint ook de astronomische zomer, die duurt tot en met 20 september. De meteorologische zomer begon op 1 juni en loopt tot en met 31 augustus.

Humeur
Extra zonlicht heeft volgens recent onderzoek van de universiteit van Pennsylvania een positief effect op het humeur. Dus vandaag zou voor veel mensen een bijzonder opgewekte dag moeten zijn.

  1. Brief aan alle Nederlanders: ‘Hoe leg je uit dat je niets deed om het zeewater tegen te houden?
    PREMIUM
    Voorpublicatie

    Brief aan alle Nederlan­ders: ‘Hoe leg je uit dat je niets deed om het zeewater tegen te houden?

    Op het moment dat een meerderheid van de Nederlanders overtuigd is van klimaatverandering, grote investeringsfondsen aankondigen niet meer te investeren in fossiele energie en de Tesla Model 3 de meest verkochte auto is, komt bestsellerauteur en De Correspondent-medewerker Rutger Bregman met een alarmerende brief aan alle Nederlanders, gratis in boekvorm verkrijgbaar: Het water komt. Klik hier voor de voorpublicatie.