Volledig scherm
© Wikimedia Commons

Spectaculaire parelmoerwolk verwacht op pakjesavond

De komende dagen is het vrij koud. Niet alleen hier op de grond maar ook zo'n 20 kilometer boven ons hoofd in de stratosfeer. Het wordt er zo koud dat er maandag mogelijk parelmoerwolken te zien zijn in Nederland, meldt weerbureau Weerplaza. De wolken danken hun naam aan hun prachtige kleuren en zijn vrij uniek in ons land.

Volledig scherm
© Wikipedia
Quote

Parelmoer­wol­ken kunnen een heus spektakel zijn

Raymond Klaassen

Parelmoerwolken ontstaan in de stratosfeer als de temperatuur rond -80 graden ligt of nog wat lager. De weermodellen laten voor maandag temperaturen op zo'n 15 kilometer hoogte zien die tussen -76 en -80 liggen.

Weerplaza hoop dat het met een beetje geluk zo koud wordt dat de parelmoerwolken tevoorschijn komen.  

De meeste kans om de stratosferische wolken te zien is maandag rond 17.00 uur. De zon is dan een goed halfuur onder maar belicht nog wel eventuele wolken die op ruim 20 kilometer hoogte voorbij kunnen zweven.

Raymond Klaassen, meteoroloog bij Weerplaza gaat zelf zeker ook kijken.  ,,Hoewel we het niet zeker weten, is de kans er zeker. Mooie parelmoerwolken kunnen een heus spektakel zijn. Het zou toch een mooi cadeautje zijn op pakjesavond.''

Warm kleden
Het weer leent zich goed voor een blik op de hemel. Waarschijnlijk is het vrij helder, hoewel in het westen wat lagere wolken kunnen overdrijven die een vrij zicht op de hoge hemel enigszins kunnen hinderen.

De weerbureaus verwachten dat het maandag in het noordoosten weleens de hele dag zou kunnen vriezen. In het midden, westen en zuiden van het land wordt het dan tussen de 2 en 4 graden. Het zou wel eens de koudste pakjesavond in 20 jaar kunnen worden. Advies: kleed je warm aan.

Ook dinsdag houdt de kou nog aan, maar daarna lijkt het gedaan met de vorst.

Het dagelijks weerbericht van het AD lees je hier.