Volledig scherm
© AFP

Zuid-Afrika schiet nijlpaarden en buffels dood wegens droogte

Parkwachters in het Zuid-Afrikaanse Krugerpark gaan 350 buffels en nijlpaarden doodschieten om de schade door extreme droogte te beperken. Het natuurreservaat ziet dat er te weinig voedsel is voor de dieren, die er nu met een recordaantal leven.

In het Kruger National Park in Zuid-Afrika leven respectievelijk 7.500 nijlpaarden en 47.000 buffels. Woordvoerder Ike Phaahla vertelt dat de wilde beesten te veel gewassen eten en dat het afmaken ervoor zorgt dat er minder dieren zullen overlijden dan door de verwachte droogte. Het vlees zal worden verdeeld onder de arme gemeenschappen van de bevolking. 

Droogte
De droogte in Zuid-Afrika is de ergste sinds 35 jaar. In 1990 heeft een extreem droge periode ervoor gezorgd dat de populatie van buffels in het park halveerde naar 14.000. Sindsdien is de populatie flink gegroeid.

De droogte die al een jaar aanhoudt, teistert heel Afrika. Het wordt veroorzaakt door El Niño, een natuurverschijnsel waarbij het zeewater langs de evenaar in de oostelijke Grote Oceaan sterk opwarmt. Dat heeft invloed op het weer in grote delen van de wereld: in sommige landen regent het nauwelijks, terwijl andere landen te maken krijgen met overstromingen. Het natuurverschijnsel is zes maanden van tevoren te voorspellen en komt gemiddeld tussen de drie en zeven jaar voor. In Nederland heeft El Niño voor een natte lente gezorgd.

Volledig scherm
© Reuters
Volledig scherm
© Reuters
Volledig scherm
© Reuters
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement