Volledig scherm
Archieffoto: een vrouw kookt in Gauhati, India. © AP

Hittegolf in India leidt tot kookverbod

Een hittegolf heeft in delen van India deze maand al aan honderden mensen het leven gekost. In een poging het aantal slachtoffers te beperken hebben sommige lokale overheden verboden overdag op open vuur te koken. Door de droogte ontstaat er makkelijk brand - een oorzaak van tientallen dodelijke ongevallen in de afgelopen weken.

Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© AP

In de oostelijke staat Bihar mag tussen 9 uur 's ochtends en 6 uur 's avonds niet meer gekookt worden. De combinatie van de droge hete wind en rieten daken zorgde er voor branden in de sloppenwijken. Behalve het verbod op eten koken, gelden er ook restricties voor open vuur bij religieuze ceremonies. Ook mogen boeren niet meer zomaar vuur maken op hun land.

Grote delen van het land kampen met ernstige droogte. Daardoor mislukken oogsten, is er een tekort aan drinkwater en sterven dieren. Volgens persbureau AP hebben minstens 330 miljoen Indiërs last van het watertekort. Door de hitte zijn rivieren en meren uitgedroogd en ook het grondwaterpeil staat laag. Ook vorig jaar kreeg India te maken met een dodelijke hittegolf. Toen kwamen in totaal 2500 mensen om het leven.

In de staat Orissa zijn in april 110 mensen om het leven gekomen door de hitte, in Telangana 137 en in Andhra Pradesh 45. Daar schommelt de temperatuur al weken rond de 44 graden, zo'n 5 graden meer dan gebruikelijk is in april. Inwoners van de staat wordt geadviseerd uit de zon te blijven. De heetste maand mei moet nog komen. Het regenseizoen begint doorgaans pas in juni.