Volledig scherm
© anp

Hittegolf zorgde voor wat hoger sterftecijfer

UpdateDe hittegolf in Nederland vorige maand heeft even gezorgd voor een hoger sterftecijfer. In de week van de hittegolf, eind juni, begin juli, stierven ongeveer driehonderd mensen meer dan gemiddeld in de weken ervoor. Het waren vooral tachtigplussers, vaak mensen die al een of meer kwalen hadden. De hitte was een te extreme belasting voor ze. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

,,Hoe langer zo'n periode duurt, hoe moeilijker het wordt om het in huis nog een beetje koel te houden'', aldus hoogleraar demografie Jan Latten. ,,Eén hete dag is vaak nog wel uit te houden, ook zonder airco en allerlei voorzorgsmaatregelen.''

De CBS-woordvoerder benadrukt dat er grote regionale temperatuursverschillen waren. ,,In Zuid-Limburg was het op een gegeven moment 38 graden, terwijl het in het westen van het land, Den Haag en omgeving, met 28 graden relatief koel was. De verschillen waren dus groot.'' Naar verhouding heeft de hitte in het zuiden en oosten van het land ook meer slachtoffers geëist.

België 
In België zorgde de recente hittegolf in combinatie met hoge ozonconcentraties voor een piek in het sterftecijfer. Het Belgische Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV) schat dat er 410 mensen extra zijn overleden tussen 30 juni en 5 juli. Dat is 26 procent meer dan normaal en het hoogste sterftecijfer in de afgelopen tien jaar. Nederland en België staan opnieuw aan het begin van een korte periode waarin het erg warm wordt. Maandag is vermoedelijk de vijfde landelijke tropische dag van dit jaar met maxima rond 33 graden.