Hulpdiensten massaal naar Tweede Maasvlakte: ‘Mensen vallen bij bosjes om’

VIDEOAmbulances zijn vanavond massaal uitgerukt naar de Tweede Maasvlakte omdat  meerdere mensen onwel zijn geworden. Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio ‘vielen de mensen bij bosjes om.’ Drie mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht. Hulpdiensten roepen op om niet meer naar het strand te komen. 

Tientallen mensen hebben zich vandaag bij de reddingsbrigade op het strand van Maasvlakte gemeld. De voornaamste klacht was uitdroging als gevolg van de hitte. Drie mensen zijn naar het Erasmus MC gebracht. Negen  mensen konden ter plekke worden nagekeken door ambulancepersoneel. Niemand is in levensgevaar.

Het is een uur of 11 in de ochtend als de eerste klachten binnenkomen bij de reddingsbrigade. Het tijdstip geeft aan hoe extreem de hitte is. Die temperaturen houden de badgasten niet weg. Er is zelfs sprake van extreme drukte. 

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Hulpdiensten komen massaal naar de Tweede Maasvlakte. © MediaTV

Klachten

Gedurende de dag nemen de hulpvragen toe. Zeker tachtig mensen worden onwel of hebben andere klachten. Het zorgt ervoor dat rond 18.00 uur alle hulpdiensten worden ingeschakeld. ,,Het lampje ging branden dat er meer aan de hand was. Je ziet dat mensen gewoon veel te weinig drinken en te lang in de zon zijn”, zegt René van der Linden, woordvoerder Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond. ,,Mensen kregen uitdrogingsverschijnselen en dat kan heel snel gaan. Mensen werden onwel, kregen braakneigingen.”  In de meeste gevallen was de oplossing: vocht, vocht, vocht. 

Slachtoffers

,,Het was een heel hete dag en het blijft de komende dagen warm. Op het strand van de Tweede Maasvlakte is weinig schaduw‘’, zegt een politie-woordvoerder. ,,Door op te schalen, zijn meer hulpdiensten in de buurt mochten er meer slachtoffers vallen.’’ Hulpdiensten speurden ook met drones over het strand om te zien of er nog meer slachtoffers waren.‘’ 

Er was geen paniek op het strand. Alleen toen de brandweerwagens en ambulances in groten getale aan de voet van de duinen aankwamen, werden er vragen gesteld. Maar door de uitgestrektheid van het strand merkten badgasten er doorgaans weinig van als mensen met uitdrogingsverschijnselen werden afgevoerd.

Waarom het nou juist zo misging op dit strand is een raadsel voor de Veiligheidsregio. ,,Misschien door de stroming. Mensen kwamen ook in de zee in de problemen. Of misschien omdat er weinig strandtenten zijn.”

Ondanks de hitte houdt de strandpolitie het hoofd koel. Bekijk hier de video:

Elke ochtend op de hoogte met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken. Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

Volledig scherm
Het drone-team is ook paraat. © MediaTV
Volledig scherm
Hulpdiensten zijn ter plaatse © MediaTV

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam