Volledig scherm
© AFP

Ongekend: Hittegolf op Noordpool door warme lucht

Warme lucht doet momenteel de temperatuur op de Noordpool tot ongekende hoogtes stijgen. Een weerstation op een boei op 500 kilometer van de pool gaf woensdag een temperatuur van precies nul graden aan. Als gevolg van de warme luchtstroom krijgen IJsland, Ierland en Groot Brittannië het woendag zwaar te verduren.

Volledig scherm
Een man waadt door de overspoelde straten van Dumfries in Schotland. © getty
Volledig scherm
Wassend water in Straiton, Schotland. Woensdag wordt opnieuw storm verwacht © ap
Volledig scherm
Een auto gaat kopje onder in Newton Stewart, Schotland © ap

Volgens het nationale weerinstituut van Duitsland mat een andere boei, op 330 kilometer van de pool, min 1 graad. Daarmee ligt het temperatuurniveau op ongeveer 30 graden boven de normale waarde in dit gebied. Mogelijk komt de temperatuur donderdag boven het vriespunt.

Ongebruikelijk
Dat warme lucht de pool bereikt, gebeurt wel vaker in de winter. ,,Maar dit is zeer ongebruikelijk", aldus een meteoroloog van de Duitse weerdienst. Na donderdag wordt het weer kouder, maar blijft het relatief mild in het arctische gebied.

De temperaturen in het poolgebied worden geregistreerd door boeien. Er is geen weerstation. Het dichtstbijzijnde land is Spitsbergen, op 1500 kilometer van de pool. Daar was het woensdag plus 3 graden, ongeveer 15 graden hoger dan normaal deze tijd van het jaar.

IJsland
Een krachtig lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan, dat eerder voor verwoestende tornado's in Texas in zorgde, zorgt woensdag voor stormachtig weer boven IJsland, schrijft The Washington Post.

Het zou zelfs een van de zwaarste stormen kunnen zijn die ooit werden geregistreerd boven de Noord-Atlantische Oceaan. De storm zou het land bereiken met winden boven orkaankracht. De ontwikkeling van de storm werd versneld door een erg sterke straalstroom, met winden van soms wel 370 km per uur. 

Jason Samenow van de Washington Post omschrijft het systeem als 'een bom die af is gegaan'. ,,De storm werkt als een zeer effectieve warmtemotor, die warme lucht vanuit de Tropen aantrekt en deze naar de top van de aarde stuwt'', zegt hij.

Storm Frank
De storm trekt verder noordwaarts en zal de temperaturen op de Noordpool nog verder kunnen opvoeren. Groot-Brittannië, dat eerder deze week met zware overstromingen kampte, kreeg woensdag te maken met de warme, zuidoostelijke zijde van de storm.

Storm Frank die over de Britse eilanden raast, zorgt voor flinke problemen in Ierland en Schotland. Het noodweer trok in de loop van de dag verder door naar Engeland. Autoriteiten hebben mensen opgedragen zich voor te bereiden op nieuwe overstromingen.