Volledig scherm
© Photo News

Tweede tropische dag van het jaar is een feit

De tweede tropische dag van deze zomer is een feit. Het KNMI in De Bilt zag het kwik stijgen tot 30,1 graden Celsius.

Van een tropische dag is sprake als het in De Bilt warmer is geweest dan 30 graden. Deze zomer werd dat voor het eerst gehaald op 20 juli.

Het wordt morgen naar verwachting eveneens tropisch. Het gaat erom spannen of vrijdag en zaterdag ook aan het rijtje kunnen worden toegevoegd. Als dat lukt is er sprake van een hittegolf.

Laat in de maand
Volgens Weerplaza levert augustus gemiddeld één tropische dag op, maar er zijn ook veel jaren waarin het kwik niet boven de 30 graden kwam. De tropische dag komt ditmaal opmerkelijk laat in de maand voor.

Een Nederlandse zomer telt gemiddeld twee tot vijf tropische dagen. Donderdag wordt naar verwachting eveneens tropisch. Het gaat erom spannen of vrijdag en zaterdag ook aan het rijtje kunnen worden toegevoegd. Als dat lukt is er officieel sprake van een hittegolf, aldus weerbureau Weeronline.

Hitterecord
Ook is het vandaag de heetste 24 augustus ooit in Nederland. Het oude record van 31,3 graden uit 1997 werd verbroken op het weerstation Gilze-Rijen, meldt Weerplaza. In het Zeeuws-Vlaamse Westdorpe was het woensdag tot dusver het warmst, met 32,9 graden. 

Vanwege aanhoudend warm activeerde het RIVM gister het Nationaal Hitteplan. De organisatie geeft hierin enkele tips om tropische dagen goed door te komen.