Volledig scherm
© Fotomontage AD

Zomer 2015 was er een van de extremen

De zomer van 2015 had alles, tot in het extreme: een hittegolf, nachtvorst, de warmste nacht aller tijden in ons land, de heftigste julistorm ooit, periodes van droogte, dagen met louter regen, maar ook meer zonneschijn dan normaal.

Temperatuur

De gemiddelde temperatuur van deze zomer is 17,5 graden, berekent weeronline.nl. En dat moyenne is een halve graad hoger dan gebruikelijk. 5 officiële tropische dagen (temperatuur van 30 graden of hoger in De Bilt) telt de afgelopen zomer. Dat waren 5 juni, 1,2 en 4 juli, en 3 augustus. In het Limburgse Arcen kwam de temperatuur maar liefst 15 dagen boven de 30 graden. 38,2 graden is het warmterecord van deze zomer. Gemeten op donderdag 2 juli bij het KNMI-weerstation op het vliegveld van Maastricht.

Zonuren

De zon scheen in De Bilt 684 uur; 64 uur meer dan normaal. Vlissingen kreeg de meeste zonuren van heel Nederland: 708

Volledig scherm
Op 5 juni bereikte de temperatuur al 30 graden. Badgasten in Hoek van Holland nemen het ervan. © ANP

Neerslag

De junimaand verliep grotendeels droog. Juli was natter dan normaal en augustus helemaal. Opvallend: zo verliep de zomer van 2014 ook.

Hittegolf

Volledig scherm
Toeschouwers langs het parcours van de tijdrit tijdens de Grand Depart van de Tour de France proberen zich te beschermen tegen de hitte. © ANP

De hittegolf op de grens van juni en juli zorgde voor een hoger sterftecijfer. Zo'n 300 mensen stierven meer dan in de weken ervoor, berekende het CBS, vooral 80-plussers. Het koelde 's nachts ook niet echt af tijdens de hittegolf. In de nacht van 1 op 2 juli kwam het kwik in De Bilt niet onder 23,3 graden en daarmee werd het de warmste nacht ooit. Vanwege de extreme hitte liet de organisatie van de Tour de France-start in Utrecht 15 extra waterpunten langs het parkoers plaatsen, 36 in plaats van 21. Waterbedrijf Vitens stelde een 'rampenplan' in werking om in de overvolle, snikhete stad de watervoorziening te garanderen tijdens de proloog op 4 juli.

Een dag later, toen het peloton vanuit Utrecht koers zette naar Neeltje Jans, kwam de hele Nederlandse zomer van 2015 in een paar uur voorbij. Bij het vertrek was het heet, heter, heetst. Bij Gouda begon het te regenen, verderop in Zuid-Holland, teisterde een storm de renners en bij de finish op het voormalige werkeiland was het kalm zomerweer.

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP

Grondvorst

Een week na de hittegolf werd op de vliegbasis Twente op 10 centimeter boven de grond vorst gemeten: de temperatuur zakte tot 1,3 graden onder nul.

Droogte

Lang leek het er op dat de aardappeloogst deze zomer forse klappen op zou lopen, door de langdurige droogte. ,,Een deel werd al als mislukt beschouwd, maar door de regen is het toch nog redelijk goed gekomen,'' legt Jack Luiten van land- en tuinbouworganisatie LTO uit. ,,Zo blijkt maar weer dat de natuur vaak meer herstelvermogen heeft dan dat wij denken.''

Volledig scherm
Brandweerlieden zijn op 18 juli bezig met het blussen van een brand op de Leenderheide bij Waalre. © ANP

Zwaarste julistorm

En dan was er natuurlijk de zwaarste julistorm die ons land ooit trof, op zaterdag 25 juli. Een man kwam om het leven toen een boom op zijn auto viel, (snel)wegen lagen bezaaid met bomen en takken, het Rotterdamse Zomercarnaval en het dancefestival Welcome to the Future in Amsterdam werden afgeblazen. En Transavia-toestel dat vanuit Spanje kwam kon niet in Rotterdam landen tijdens de storm, mocht niet uitwijken naar Eindhoven en kwam uiteindelijk op Schiphol aan de grond kwam - met gillende, kotsende en biddende passagiers. De schade van die storm schat het Verbond van Verzekeraars op 13 miljoen euro.

Volledig scherm
Een omgewaaide boom aan de Hoofdweg in Amsterdam heeft een auto geplet en de bovenleiding van de tram beschadigd. Volgens het KNMI was de storm die over Nederland raasde de eerste zware zomerstorm sinds 12 augustus 1914, en de zwaarste sinds werd begonnen met metingen in 1901. © ANP

Bliksem en donder

Volledig scherm
© AD

Maar ook de extreme neerslag van afgelopen zondag levert een fikse kostenpost op volgens die organisatie: ruim 5 miljoen euro en die schatting is nog zonder schade vanwege de gigantische hagelstenen en vele blikseminslagen. Zondag telde het KNMI de meeste bliksems van de hele zomer 53.629. Ook op 5 juni en 13 augustus werden meer dan 30.000 bliksems in Nederland waargenomen: 36.939 op 5 juni, 37.326 op 13 augustus.

Op 51 dagen werd er geen enkele bliksem geregistreerd door de systemen van het KNMI.

Lezers stuurden massaal hun bliksemfoto's in naar AD.

Volledig scherm
© AD

Vallende sterren

Nog meer moois in de lucht: half augustus zijn bij helder weer tientallen vallende sterren per uur te zien, de zogenoemde Perseïdenzwerm. En de avonden en nachten waren halverwege vorige maand grotendeels onbewolkt. De Perseïden zijn brokjes steengruis van de komeet Swift-Tuttle, die als vallende sterren aan de hemel te zien zijn. Op het hoogtepunt waren wel 60 vallende sterren per uur waar te nemen.

Windhozen

Net zo bijzonder, de windhozen die vorige week door noord-Nederland raasden. Bij Wieringerwerf werden maandag 3 boerderijen beschadigd, een dag later bleef zo'n tornado bij Roodeschool (Groningen) weg bij de bebouwing.

Volledig scherm
Een windhoos verwoestte een boerderij in Wieringerwerf. © ANP
Volledig scherm
© ANP

Wespenplaag

Volledig scherm
© ANP

Het voorjaar verliep behoorlijk droog en dat zijn ideale omstandigheden voor de wespenkoninginnen om te overleven. En dus hadden we de afgelopen tijd een wespenplaag. ,,Op basis van de meldingen die we binnen hebben gekregen lijkt het midden van het land er de meeste last van te ondervinden,'' stelt Rob van Veldhuijzen van het Platform Plaagdierbeheersing Nederland.

poll

Welk team kies jij?

Welk team kies jij?

  • Friet (41%)
  • Patat (59%)
41795 stemmen