Volledig scherm
Werk in de kas. © archieffoto ANP

Zweten tussen planten in bloedhete kassen

In de Westlandse kassen is het bloedheet tijdens de hittegolf. Tuinders zetten koelmotoren in hun bedrijf aan, hangen schermdoeken op of zetten een tropenrooster in om hun werknemers te beschermen tegen de hitte.

Quote

Je wilt natuurlijk niet smelten tussen de bloemen. Vandaar dat we liever wat eerder beginnen

Arjan van der Voort
Volledig scherm
Chrysant. © archieffoto AD

,,Je kunt beter in een kas met hoge tomaten- of paprikaplanten werken dan in een kas met sierteelt, als je last hebt van de warmte," zegt Jos van der Knaap, voorzitter van LTO Glaskracht Westland. ,,Hoge planten met groenten verdampen vrij vlot vocht in de hitte. Het vocht verspreidt zich vanaf de bovenste bladeren door de rest van de kas. Dat heeft een verkoelend effect. Als het dan buiten dertig graden is, kan het binnen zomaar een paar graden koeler zijn. Tussen de bloemen is dat lastiger."

Tropenrooster
Daarom wordt er bij menig sierteeltbedrijf een zogenaamd tropenrooster ingezet: vroeger beginnen, eerder klaar. Arjan van der Voort van 'Voort Chrysanten' geeft uitleg: ,,Je wilt natuurlijk niet smelten tussen de bloemen. Vandaar dat we liever wat eerder beginnen, zodat we voor het hittehoogtepunt van de dag weer klaar zijn. Verder proberen we de hitte ook buiten te sluiten met behulp van schermdoeken, die de warmte van de zon zoveel mogelijk buiten houden."

De schermdoeken in de glastuinbouw worden gespannen langs het glas. Aan de buitenkant zijn ze zilverkleurig waardoor het zonlicht weerkaatst wordt en de warmte niet direct de kas binnendringt. Zo zorgen de doeken voor een enigszins verkoelende schaduw in de kas. Gisterochtend waren er op Twitter en Facebook al enkele foto's te vinden van glastuinbouwmedewerkers terwijl zij bezig zijn de doeken op te hangen.

Vertraging
Over het effect van de hitte op de chrysanten, maakt Van der Voort zich niet zoveel zorgen. ,,Als het te warm wordt, kan de groei van de bloemen wat vertraging oplopen. Dat is in principe niet zo heel erg , want er worden toch veel minder bloemen verkocht in de zomer dan in menig ander seizoen. Mensen gaan op vakantie of zitten de hele dag buiten, dan heb je geen behoefte aan een bosje op tafel. De bloemen slaan zich er dus wel doorheen."

Bij Ter Laak Orchids in Wateringen wordt gebruikgemaakt van een ingenieus koelsysteem. ,,Onze orchideeën groeien op een tafel. Daaronder zit een soort koelmotor, die zorgt voor het perfecte klimaat per afdeling. Dezer dagen zullen we die wat vaker en langer aan moeten zetten," vertelt Tim van Nieuwkerk, verkoper bij Ter Laak Orchids. ,,Zo is 29 á 30 graden perfect voor onze jonge plantjes en in de laatste groeiperiode is 21 graden het beste.''

poll

Welk team kies jij?

Welk team kies jij?

  • Friet (41%)
  • Patat (59%)
41795 stemmen