Redactie AD Central Post vandaag. En de komende dagen. Of misschien zelfs weken.
Volledig scherm
Redactie AD Central Post vandaag. En de komende dagen. Of misschien zelfs weken. © AD

Een gek gezicht, zo’n lege redactie.

Eerst speelde het vooral ver weg, in China. Toen kwam het naar Italië en inmiddels bezorgt het coronavirus ons tijden waarover we later aan onze kinderen en kleinkinderen zullen vertellen. Anders dan bij wereldnieuws als de aanslagen van 9/11 of de val van de Berlijnse Muur raken de gebeurtenissen ons allen nu ook rechtstreeks. Ons als mensen, als organisaties, en ook ons als krant.

En wat dat laatste betreft: we hamsteren niet, maar verder doen wij als redactie wat iedereen doet: hygiënevoorschriften in acht nemen, het gezond verstand gebruiken en er verder het beste van maken. Om daarover transparant te zijn: op enkele vormgevers na komen de redacteuren sinds gisteren níet meer naar de redactievloer. Gelukkig zijn journalisten dat wel gewend. Het nieuws ligt immers op straat, zoals het gezegde luidt. Met een laptop en een goede verbinding kan overal worden gewerkt. Het redactieoverleg doen we via digitale kanalen: whatsapp, Slack, telefoon, mail. Al is het wel een gek gezicht: de zaal die normaal gesproken plaats biedt aan zo’n 150 mensen is nu vrijwel leeg.

Maar AD.nl wordt voortdurend ververst en de krant komt ook vandaag weer uit. En daar gaat het om. Immers, wij zijn een journalistieke organisatie en als er grote dingen gebeuren, pakken wij groot uit. Niet om u als publiek angst aan te jagen. Ook niet om u gerust te stellen. Wel om feiten boven tafel te krijgen. Om mensen die getroffen worden een stem te geven. Om deskundigen kritisch maar fair te interviewen. En om praktische vragen te beantwoorden. De nieuwsgierigheid staat voorop.

Er zijn inmiddels veel meer vragen en antwoorden dan we ooit op papier kwijt zouden kunnen. Kijkt u daarom vooral ook op AD.nl: we beantwoorden daar vragen over reizen (nee, helaas krijgt u uw geld niet altijd terug), over werk (nee, een baas mag u niet verplichten vrije dagen op te nemen), over zorg en over het virus zelf. U heeft als abonnee onbeperkt toegang.

Beste lezers, we weten niet wat de komende weken zullen brengen. Maar we weten wel dat wij er verslag van zullen doen. Het zijn bijzondere tijden. Zorg goed voor elkaar!