Ilze Rike aan het werk op een lege AD redactie . Veel telefonisch contact met alle collega's
Volledig scherm
Ilze Rike aan het werk op een lege AD redactie . Veel telefonisch contact met alle collega's © AD

Hoe we de krant deze weken echt op zijn kop gooien om u zo goed mogelijk te informeren

5 vragen aanVan hoofdredactie tot bezorger, ook bij het maken van de krant heeft de coronacrisis voor iedereen gevolgen. Vandaag stellen we vijf vragen aan Ilze Rike en Jeroen de Vreede, Chefs Uit. Hoe maken zij in coronatijd een gevarieerde krant op een lege redactievloer? Welke keuzes worden er gemaakt?

De redactie is gewend aan grote nieuwszaken, maar het grote verschil is dat iedereen nu zelf ook onderdeel is van het nieuws. De coronacrisis treft iedereen, zegt Jeroen de Vreede. Samen met Ilze Rike zorgt hij er als Chef Uit voor dat alle losse verhalen samen één mooie en evenwichtige krant worden. De Vreede: ,,We zijn gewend aan grote actualiteiten, dan draait iedereen op ervaring en veel adrenaline. Dit is echter van een heel andere orde. Net als iedereen moest ook de voltallige redactie op zoek naar een manier van werken die we een paar weken kunnen volhouden.”

Werkt de hele redactie op dit moment thuis?
Ilze: ,,Ja, de redactievloer is leeg. Iedereen werkt vanuit huis met uitzondering van de regiocoördinator en de chef Uit. Daar hebben we voor gekozen om het overzicht te kunnen houden over de indeling van de krant, het laatste nieuws en de voortgang van de productie. Ook nu blijft de deadline heilig. Daarnaast is het fijn dat er altijd iemand op de redactie zit om bij te springen, voor het geval er een verbinding wegvalt. Een lege redactievloer is uniek én onwerkelijk, totdat je je computer aan zet en wordt gebombardeerd met berichten. Dan is het nog hectischer dan normaal.”

Werkt dat goed, een krant maken vanuit huis?
Jeroen: ,,Het is lastig, maar iedereen begint zijn draai te vinden. Het team van vormgevers, beeld- en eindredacteuren werkt gewoonlijk nauw samen op de redactievloer. Het maken van een krant vergt veel afstemming en overleg. Dat gaat nu allemaal op afstand met videocalls en eindeloos veel berichtenverkeer. Dat kost veel extra tijd, maar we zijn trots op de flexibiliteit en focus van alle collega’s. Ook zij hebben soms een gezin thuis zitten met alle hectiek die daar bij hoort.’’

Ilze: ,,We beginnen niet eerder – want we willen nog steeds een actuele krant maken – maar de diensten zijn wel veel drukker. Het is meer dan ooit een samenwerking tussen alle afdelingen: van de eerste verslaggeving tot de laatste krantenbezorger. Iedereen heeft zijn of haar werkwijze moeten aanpassen.”

Quote

De kunst is om voldoende contact te houden maar elkaar tegelijker­tijd niet gek te maken met berichtjes en telefoon­tjes

Brengt dat moeilijkheden met zich mee?
Jeroen: ,,De kunst is om voldoende contact met collega’s en andere chefs te houden maar elkaar tegelijkertijd niet gek te maken met berichtjes, mailtjes en telefoontjes. De chefs verslaggeving moeten de hele dag op afstand tientallen verslaggevers aansturen, wij hebben een groot team, in de regio’s zijn tientallen mensen actief en toch moeten we soms tot in detail overleggen met elkaar. Dat is best pittig.”

Ilze: ,,Meer dan ooit vertrouw je op elkaar en tot nu toe gaat dat goed. Dat neemt niet weg dat het voor alle collega’s best pittig is. Hoe overleg je over de vormgeving van een pagina als mensen tientallen kilometers uit elkaar zitten?”

Jeroen: ,,Op deadline roep ik normaal soms heel hard ‘stop!’ als er nog nieuws is, of als er iets fout gaat. Nu hoort niemand me op een lege redactie en kan ik alleen bellen of een berichtje tikken en hopen dat mensen snel genoeg dat lezen. Best spannend soms. Of nog lastiger: vorige week belde er een vormgever die geen verbinding meer had. Een vormgever heeft een zware, stabiele internetverbinding nodig om te kunnen werken. Toen is de internetaanbieder thuis langs gegaan en heeft een kabel over het dak van de achterburen getrokken, rechtstreeks naar het verdeelstation. Dat maak je normaal gesproken niet mee, dat is heel bijzonder, ook van zo’n internetbedrijf.”

En hoe maak je keuzes tussen al het nieuws en zorg je dat de krant ook de volgende dag nog relevant is? Er is zo veel.
Jeroen: ,,Lezers zullen zien dat de indeling van de krant anders is. Er wordt niet meer gesport, dus Sportwereld is kleiner en er zijn iets minder advertenties. We hebben extra puzzelpagina’s die zeer worden gewaardeerd. De filmpagina’s gaan over thuis series en films kijken en de Zo-pagina’s staan vol met praktische tips voor thuis. Het coronavirus treft alle aspecten van de samenleving, dus eigenlijk is de hele krant over de kop gehaald en opnieuw ingedeeld en bekeken.”

Ilze: ,,Inhoudelijk proberen we samen met de verslaggeving een combinatie te zoeken tussen het laatste nieuws, achtergronden en praktische tips. De krant is ook bedoeld om onderwerpen uit te diepen: wat is het verschil tussen corona en gewone griep, hoe kan het dat ieder land een andere aanpak heeft, hoe geloofwaardig zijn paniekberichten op sociale media? Tegelijkertijd willen we ook positieve berichten, persoonlijke verhalen en praktische tips bieden. Normaal zoek je variatie binnen allerlei onderwerpen, nu zoeken we variatie binnen het thema coronavirus.”

Quote

Corona is een ernstig onderwerp en daar schrijven we over, maar hopelijk zal de berichtge­ving ook vaker kunnen zijn: we komen hier samen doorheen

Is al het andere nieuws even naar de achtergrond verdwenen?
Jeroen
: ,,We houden zeker de rest van het nieuws in de gaten. Het overlijden van Liesbeth List, de voorverkiezingen in de Verenigde Staten, de laatste aflevering van De Wereld Draait Door. Toch merken we in de nieuwsvoorziening dat de grootste vraag nog uitgaat naar corona-gerelateerde onderwerpen. Maar ook daar zijn er verschuivingen. We willen voldoende oog houden voor mooie en positieve initiatieven in de samenleving. Daar spelen we op in, bij de onderwerpkeuze en in vormgeving: lezers zullen hebben gezien dat sinds enkele dagen de vormgeving lichter van uitstraling is. We hebben nu bijvoorbeeld ook de pagina #NL blijft thuis waar we opbeurende verhalen brengen. Corona is een ernstig onderwerp en daar schrijven we over, maar hopelijk zal de berichtgeving ook vaker kunnen zijn: we komen hier samen doorheen.’’

Jeroen de Vreede central post
Volledig scherm
Jeroen de Vreede central post © Carlo ter Ellen DTCT