Coördinator regiosport voor de regio’s Dordrecht en Rivierenland, André Valk
Volledig scherm
Coördinator regiosport voor de regio’s Dordrecht en Rivierenland, André Valk © André Valk

Wat doe je als regiosportverslaggever nu er geen sport is?

5 vragen aanVan hoofdredactie tot bezorger, ook bij het maken van de krant heeft de coronacrisis voor iedereen gevolgen. Vandaag stellen we vijf vragen aan André Valk (60), normaal gesproken is hij coördinator regiosport voor de regio’s Dordrecht en Rivierenland, nu is hij nieuwsverslaggever.

Van coördinator sportredactie naar nieuwsverslaggever. Dat is nogal een stap.

,,Ik heb in de afgelopen 35 jaar nog nooit op de nieuwsredactie gewerkt. Ik maakte laatst een verhaal over zwangere vrouwen in coronatijd. Daar kreeg ik wel veel reacties op van mensen uit de sportwereld, zeker mensen uit het regionale sportwereldje die mij wel kennen vinden dat leuk en vragen wat ik nu weer ga schrijven.

Als coördinator schreef ik niet of heel weinig, soms over onderwerpen waar ik echt in thuis ben. Maar toch bevalt me dit ook wel: ooit ben ik journalist geworden om te schrijven, dus het is best verfrissend dit weer eens te doen. Al hoop ik dat het tijdelijk is, mijn hart ligt bij de sport.”

Ben je het schrijven en maken van verhalen niet verleerd?
,,Ik begreep van een collega dat ze blij waren met mijn verhalen en mijn ideeën. Ik probeer steeds een stapje vooruit te denken. We hebben een serie over vitale beroepen, bijvoorbeeld de krantenbezorger. Ik heb een briefje op de deur gehangen met een compliment en de vraag of hij of zij mee wilde werken aan een verhaal. Een dag later ben ik om vier uur opgestaan en heb ik de het wijkje meegelopen met de krantenbezorger. Wie had gedacht dat ik zo’n verhaal ooit zou maken?”

Quote

Ik heb een lijstje met een stuk of tien, vijftien ideeën. Elke ochtend deel ik er een paar in de digitale ochtendver­ga­de­ring

Hoe kom je op dat soort ideeën?
,,Ik heb een lijstje met een stuk of tien, vijftien ideeën. Elke ochtend deel ik een paar van die verhalen in de digitale ochtendvergadering. Ik heb net een verhaal gemaakt over de regionale zwembaden. Iedereen kijkt altijd uit naar 1 mei, als de zwembaden weer open gaan. Maar wat voor gevolgen heeft dat nu? Laten ze water in het bad lopen? En de abonnementenverkoop stagneert, de vaste krachten zitten thuis.”

,,Ook wilde ik graag een verhaal maken over de afgelaste Marathon van Rotterdam. Ik heb contact opgenomen met de atletiekvereniging in Dordrecht, misschien hadden zij nog interessante verhalen die aan de marathon vast zaten. Iemand die z’n honderdste zou lopen, of iemand die niet kan op de alternatieve datum. Zij brachten me in contact met een man met de ziekte van Huntington, waarbij het nog maar de vraag is of hij hem in oktober kan lopen. Dat is een bijzonder verhaal geworden dat ook door andere regioedities is meegenomen.”

Is er op dit moment helemaal geen sportnieuws in de regio?

,,De competities liggen op dit moment helemaal stil. Natuurlijk zijn er wel sport gerelateerde onderwerpen, zoals financiële problemen van sportclubs en hoe topsporters in deze tijden fit blijven. Denk aan een polsstokhoogspringer hier in de regio, want die heeft niet zomaar zo’n lat in huis staan. Die verhalen blijven we maken en daar wordt dan ruimte voor gemaakt in het regiokatern.”

Quote

Het liefst zou ik na de zomer beginnen met een regulier seizoen

Denk je eigenlijk dat er dit jaar nog gesport gaat worden?

,,Het liefst zou ik na de zomer beginnen met een regulier seizoen, ook voor alle zzp’ers die voor ons schrijven en die nu minder werk hebben door dat de regiosport stil ligt. Maar eerlijk gezegd zou het mij verbazen als we in augustus weer kunnen starten met een nieuw regiosportseizoen. Hoe wil je anderhalve meter afstand houden tijdens een voetbalwedstrijd met publiek?”

André Valk werkt zo’n 35 jaar bij de krant. Van origine is hij sportjournalist. Ook deed hij vormgeving en eindredactie. De laatste jaren is hij terug bij de sport als coördinator regiosport voor de regio’s Dordrecht en Rivierenland.