Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Roel Dijkstra

Extra toezicht op Hoekse Lijn en strand bij zomerweer

In navolging van ‘strandwijk’ Nesselande, krijgt ook badplaats Hoek van Holland op warme zomerdagen extra toezicht. De gemeente Rotterdam wil zowel op het strand als in de metro erheen de veiligheid waarborgen door inzet van meer beveiliging.

Wethouder Bert Wijbenga (handhaving, VVD) maakte tijdens de gemeenteraad bekend dat hij opdracht heeft gegeven om het zogeheten warm-weer-protocol voortaan ook toe te passen op Hoek van Holland. Aanleiding is de metro die eind deze maand naar de badplaats gaat rijden. De lightrail neemt de route, die lang bekend stond als het ‘incidentenlijntje van de NS’ over van de trein.

Het warm-weer-protocol houdt in dat gemeente, politie, brandweer, RET, strandwacht en particuliere beveiligers van bijvoorbeeld horecazaken de handen ineenslaan op dagen dat de temperatuur boven de 23 graden komt en op momenten dat er evenementen plaatsvinden. De RET zet dan drie boa’s in die boetes kunnen uitdelen in de metro, in de avonduren reizen permanent twee surveillanten mee.

Half miljoen

Wijbenga maakte de extra inzet bekend tijdens het raadsdebat over metrosurveillance. De gemeente wil daar een half miljoen op bezuinigen. Onder aanvoering van Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam, die de metrosurveillance invoerde toen hij nog wethouder was, werd Wijbenga daarover onder vuur genomen. Eerdmans: ,,Het gaat juist zo goed in de metro en dat heeft alles te maken met de metrosurveillanten. Het is zo zonde om dat af te bouwen.’’

Wethouder Wijbenga houdt vol dat de RET ook met 5 ton minder de veiligheid in de metro kan waarborgen. Het beschikbare budget daarvoor is volgens hem groot genoeg. ,,Via een concessie van de Metropoolregio komt er 38 miljoen binnen voor sociale veiligheid, de RET legt daar zelf 11 miljoen bij en wij nog eens 2 miljoen.’’ Nu het goed gaat met de veiligheid in de metro, vindt Wijbenga dat de gemeentelijke bijdrage best een tandje minder kan, ook al denkt de RET daar anders over.

De motie van Leefbaar Rotterdam, DENK en PVV om de bezuinigingsmaatregel terug te draaien, haalde het net niet in de raad.

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen