Volledig scherm
Na 2,5 © 126588

Metro Hoekse Lijn vervoert 23.000 reizigers op eerste dag

23.000 reizigers maakten gisteren gebruik van de verlengde metrolijn B, beter bekend als de Hoekse Lijn. Het vervoer liep deze eerste dag geen noemenswaardige vertraging op.

De nieuwe metroverbinding tussen Schiedam en Hoek van Holland reed gisteren voor het eerst volgens de dienstregeling, nadat de opening de afgelopen 2,5 jaar zes keer werd uitgesteld. Zaterdag werd al een proef gehouden waar 15.000 reizigers gratis mee konden rijden. 

Het aantal van 23.000 reizigers is aanzienlijk hoger dan de ongeveer 16.000 die de afgelopen jaren dagelijks gebruik maakten van het vervangend busvervoer. ,,We kunnen nog niet zeggen of dit veel is, omdat dit de eerste dag was’’, laat een woordvoerder van vervoerder RET weten. ,,Het zou kunnen dat gisteren veel dagjesmensen gebruik maakten van de metro, die kennis wilden maken met de Hoekse Lijn.’’

Stijging

De RET verwacht een stijging in het aantal reizigers. ,,De komende jaren verwachten we dat de combinatie van een hogere frequentie, aansluiting op het RET-metronetwerk en nieuwe stations maakt dat er binnen enkele jaren 40 procent meer reizigers op dit traject rijden dan toen de NS hier reed.’’

Er moeten volgens de RET nog wat ‘kinderziektes’ verholpen worden. Pas in november begint de volledige exploitatie van de Hoekse Lijn. Dan gaan ook de spitsritten op lijn A naar Vlaardingen-West rijden. 

In samenwerking met indebuurt Vlaardingen