Volledig scherm
De ravage op de A2 is groot © Petershotnews

Massale rouw om overleden veroorzaker (38) van fatale crash A2

Bij het uitvaartcentrum Afscheidshuis Wezerdreef in Utrecht is vanmiddag gebeden voor de man uit Vianen die gisteren een fatale crash veroorzaakte op de A2 bij Breukelen en daarbij om het leven kwam. Vele tientallen familieleden, vrienden en kennissen kwamen in de Utrechtse wijk Overvecht samen om stil te staan bij de plotselinge dood van de 38-jarige man. 

Het is in de islamitische wereld gebruikelijk om zo snel mogelijk samen te komen en te bidden voor een overleden persoon. De samenkomst ging gepaard met veel emotie onder de aanwezigen, die even voor 14.00 uur hun bijeenkomst binnen eindigden. 

Volgens aanwezigen zou de man een epileptische aanval hebben gekregen achter het stuur. Zijn lichaam wordt naar Marokko overgebracht voor zijn uitvaart, volgende week, zeggen rouwende vrienden en familieleden.

ZIE OOK: Verbijstering in dorpje na drama A2: ‘Robert en Esther hielden intens veel van hun dochters’

Een van de aanwezigen zegt hoofdschuddend tussen de huilende vrouwen in: ,,Triest, 38 jaar pas.” Een andere aanwezige stelt: ,,Hij zou een epileptische aanval hebben gekregen achter het stuur.” 

De politie doet ondertussen nog volop onderzoek naar de oorzaak van de crash. Een politiewoordvoerder kan de lezing over de epileptische aanval niet bevestigen, maar zegt wel ‘ook dit scenario’ te onderzoeken. Verder wil zij niet ingaan op hoe serieus dit is. ,,Ik kan daar pas iets over zeggen als we een bevestigd scenario hebben en dat hebben we nu nog niet.” 

Antwoord op de vraag 

De vraag blijft: hoe kwam de man uit Vianen op de A2 tussen Utrecht en Amsterdam tegen het verkeer in te rijden? Op die vraag na het dodelijke ongeval van donderdagmiddag wil de politie met behulp van beelden een antwoord krijgen.

Een harde klap, niet veel later gevolgd door het geluid van een helikopter. Veel meer hebben mensen die in de buurt van het ongeluk op de A2 donderdagmiddag even voor 15.30 uur aan het werk waren niet meegekregen van het drama op de drukke verkeersader.

Niet alleen de 38-jarige man uit Vianen die het ongeluk veroorzaakte stierf door de harde klap, ook een man en een vrouw uit het Noord-Hollandse Bergen aan Zee (beiden 53) kwamen om het leven. Een andere automobilist die in een derde betrokken auto zat, raakte gewond.

Geen vangrail

Het ongeval gebeurde precies op de plek waar de A2 geen vangrail heeft in de middenberm. ,,De middenberm is hier heel breed, een vangrail is niet nodig en de berm voldoet aan de richtlijnen”, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. ,,Als daar wel een vangrail was geweest, dan was het een heel ander soort incident geworden.”

De woordvoerster begrijpt de oproep van de politie aan automobilisten om beelden te delen die gemaakt zijn met een camera aan boord van hun auto. ,,Want onze camera’s boven de weg maken wel beelden, maar die kunnen we niet terugkijken, omdat we ze niet op mogen slaan. Die mogen we alleen gebruiken voor ‘real time’ actuele informatie.”

Dat vlak voor het fatale ongeval via radioberichten op dezelfde route gewaarschuwd werd voor een spookrijder bevestigt Rijkswaterstaat. Maar dat betekent volgens de woordvoerster nog niet dat daarmee direct het bewuste stuk weg in beeld was voor medewerkers die de beelden live uitlezen. ,,Het gaat zó snel allemaal op zo’n moment. Bovendien werken we met een landelijke en een regionale centrale.” De melding en het uitlezen van beelden gebeurt, kortom, niet op dezelfde locatie.

Quote

Natuurlijk hebben wij heus een vermoeden over wat daar gebeurd is

Politie Utrecht

Daarom zijn geen beelden bewaard van het moment dat de auto van de man uit Vianen tegen de richting in is gaan rijden op de A2. En ook niet van het moment dat hij op de plek waar geen vangrail is naar de andere weghelft heeft gestuurd. De politie hoopt van die momenten alsnog beelden te krijgen, om uitsluitsel te kunnen geven over de oorzaak van het ongeval.

,,Natuurlijk hebben wij heus een vermoeden over wat daar gebeurd is”, zegt een politiewoordvoerder. ,,Maar we hebben het ongeval nog vol in onderzoek en bekijken daarbij nu nog alle scenario’s. Dat kan nog wel even duren. We hopen dat beelden duidelijkheid kunnen geven.”

Bekijk hieronder naar beelden van het onderzoek: 

  1. Nieuws over coronavirus en lerarenstaking in de Ochtend Show to go

    Nieuws over coronavi­rus en lerarensta­king in de Ochtend Show to go

    Het is de week van de lerarenstakingen. Komende donderdag en vrijdag leggen leraren door heel het land het werk neer, om te staken voor beter loon en een betere cao. Kim van Strien, zelf lerares Frans op een middelbare school en hoofdbestuurder van de Algemene Onderwijsbond, vindt ook dat er iets moet veranderen. Ze is daarom te gast in de Ochtend Show om te praten over het aanhoudende probleem waar veel leraren mee te maken hebben.
  2. Passagier wil meer beelden van tramaanslag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Passagier wil meer beelden van tramaan­slag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Een van de inzittenden van de Utrechtse tram waarin vorig jaar een aanslag werd gepleegd, eist inzage in meer camerabeelden van het moment van de aanslag. Hij is ervan overtuigd dat Gökmen Tanis ook op hem heeft geschoten en wil de beelden daarvan zien. Volgens het Openbaar Ministerie zijn alle beelden met de passagier al bekeken en is daarop niet te zien dat Tanis op hem schiet. Toch gaan OM en de passagier nog een keer in overleg, zo was de uitkomst van een kort geding vanmiddag.