Volledig scherm
© Getty Images

Ajax deelt harde tik uit aan Feyenoord

Ajax heeft na een overtuigende 2-1 overwinning op Feyenoord de competitie weer spannend gemaakt. De Amsterdammers deelden de koploper een mentale dreun uit door Feyenoord bij vlagen compleet te overrompelen.

Door Daniël Dwarswaard

Maar tegelijkertijd verzuimde Ajax om aan het doelsaldo te werken. Met nog zes wedstrijden te gaan is de achterstand van Ajax nu nog drie punten.

Ajax liep de koploper vooral de eerste helft helemaal onder de voet. Geholpen door een vlammende en rake vrije trap in de eerste minuut van Lasse Schöne voelden de Amsterdammers zich volledig de baas in eigen stadion.

Het spel dat Peter Bosz zo graag wil zien, werd vertoond. Druk zetten en aanval op aanval opbouwen. Feyenoord had nauwelijks tijd om adem te halen en leek in niets op de stabiele ploeg die het dit seizoen zo vaak is.

In alles straalde Ajax uit: wij gaan de competitie nog spannend maken. Bij Ajax nam vooral Hakim Ziyech de ploeg bij de hand. Symbolisch voor zijn goede spel was de manier waarop hij David Neres na ruim een half uur te 2-0 liet maken.

Na een sublieme pass hoefde de Braziliaanse buitenspeler de bal alleen nog maar binnen te tikken.

Neres, de man voor wie Ajax twaalf miljoen euro betaalde, stond voor het eerst sinds zijn komst in de basis. Ook Justin Kluivert die de geblesseerde Amin Younes verving, stond in de basis.

Kluivert speelde goed, vol lef en bravoure. Zoals eigenlijk heel Ajax dat deed. De score had daarom ook veel hoger moeten uitvallen, bijvoorbeeld als spits Bertrand Traoré scherper in de afronding geweest.

Maar Ajax gaf wel een helder signaal af: wij doen nog mee. Het verschil met Feyenoord is nu nog drie punten, maar Feyenoord heeft ten opzichte van Ajax wel een doelsaldo van +10.

En juist daar had Ajax in een uitgelaten Arena aan moeten werken. Het enige dat je Ajax kunt verwijten. Al komt de mentale tik in Rotterdam nu ook al keihard aan. Daar kon de late 2-1 van Michiel Kramer uiteindelijk ook niets aan veranderen.