Volledig scherm
Lasse Schöne druipt af in Rotterdam. © ANP Pro Shots

Belabberd Ajax verliest Feyenoord uit zicht

Ajax gaat met een achterstand van zes punten over twee weken de Klassieker in. De Amsterdammers verspeelden vanmiddag in Rotterdam tegen Excelsior twee dure punten na een remise bij Excelsior (1-1). Na het interlandweekend ontvangt Ajax op 2 april koploper Feyenoord, dat vanmiddag wél won bij Heerenveen (1-2).

Volledig scherm
Ajacieden lopen teleurgesteld van het veld na de remise op Woudestein. © ANP Pro Shots
Volledig scherm
Kenny Tete (links) in duel met Excelsior-middenvelder Anouar Hadouir. © ANP Pro Shots

Door Daniel Dwarswaard
De titel raakt verder en verder uit zicht. Een grote domper voor Ajax dat donderdag juist nog overtuigend won van FC Kopenhagen in de Europa League. Maar van die vorm was in Rotterdam helemaal niets te zien. Ajax speelde zonder de geblesseerde Kasper Dolberg en de Deen werd hard gemist. Maar ook zonder hem had Ajax veel beter moeten spelen.

Veel ging het deze week over Matthijs de Ligt (17) die door bondscoach Danny Blind is opgeroepen voor de wedstrijden van Oranje tegen Bulgarije en Italië. Ajax-trainer Peter Bosz koos er tegen Excelsior weer voor om hem in de basis op te stellen. Dat ging ten koste van Nick Viergever, dit seizoen toch een constante factor in de Amsterdamse verdediging.

Volledig scherm
Hakim Ziyech (links) in duel met Jurgen Mattheij van Excelsior. © ANP Pro Shots

De Ligt begon sterk aan de wedstrijd door met een perfecte tackle Mike van Duinen van scoren te houden. Maar binnen een halfuur ging de tiener toch in de fout met een compleet verkeerde pass. Van Duinen kon nu wel profiteren door via Kenny Tete de 1-0 binnen te schieten. De Ligt wilde het liefst van Woudestein weg en trok het shirt over zijn hoofd. Weer kreeg hij, net als in de uitwedstrijd tegen FC Kopenhagen, een keiharde les profvoetbal.

Justin Kluivert maakte voor rust nog wel gelijk, maar het was verre van genoeg voor Ajax. De Ligt herstelde zich van zijn fout, maar na afloop bleef de misser toch hangen, omdat Ajax gigantisch duur puntverlies leed en nu op zes punten achterstand staat.

Volledig scherm
Peter Bosz met een vangbal op Woudestein. © ANP Pro Shots
Volledig scherm
Ajacied Matthijs de Ligt baalt op Woudestein. © ANP Pro Shots