Volledig scherm
© ANP Pro Shots
1
EINDE
0
  • Jens Toornstra 32'

Feyenoord legt druk bij achtervolgers na nipte zege op Willem II

Ontspannen kan Feyenoord morgenmiddag achterover leunen, rustig wachtend op de uitslagen bij FC Utrecht-Ajax en PSV-Heerenveen. De koploper maakte bepaald geen meeslepende indruk tegen Willem II, maar kwam tegelijk amper in de problemen: 1-0. 

Nabeschouwing

Door Sjoerd Mossou

Het was Jens Toornstra die het duel uiteindelijk besliste, met een fraaie kopbal na 32 minuten, hoog hangend in de lucht. Na rust werd het spel stilaan stroever en slordiger, resulterend in nog slechts een handvol halve mogelijkheden voor de thuisclub. Alleen Eljero Elia passeerde keeper Kostas Lamprou nog, met een fraai wippertje, maar de goal werd onterecht afgekeurd voor buitenspel.  

Het was typisch zo'n wedstrijd die je op voorhand wel zo'n beetje uit kunt tekenen. Feyenoord dat domineerde, terwijl Willem II bovenal was afgereisd om de schade te beperken, lange tijd geen enkel risico nemend in balbezit. De Kuip onderging het allemaal zonder mopperen, maar ontbrandde geen moment.

Dat het nog lang enigszins spannend bleef, kwam vooral omdat Feyenoord verzuimde zijn voorsprong uit te bouwen. Zeker voor rust regende het kansen en mogelijkheden, met name voor Elia.  De vleugelaanvaller miste twee keer van dichtbij, waarvan één keer voor vrijwel open doel.

Na dik een uur spelen kreeg Willem II zijn enige echt serieuze kans, toen middenvelder Elmo Lieftink vrij kon koppen vanaf een meter of elf. Keeper Brad Jones redde simpel. Met de opwinding was het toen wel gedaan: slechts Nicolai Jørgensen was nog dichtbij met een fraaie actie, terwijl Bilal Basacikoglu in blessuretijd een zuivere strafschop werd onthouden door scheidsrechter Ed Janssen. Het applaus na afloop klonk niettemin dankbaar en tevreden in de Kuip, in de wetenschap dat Feyenoord weer een horde verder is, op weg naar de zo langverwachte landstitel.

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten

Einde tweede helft!

Bilal Basacikoglu mist een enorme kans op de 2-0, al schreeuwt het publiek om een penalty. Dat had het eigenlijk ook moeten zijn.

We krijgen 3 minuten extra tijd.

Feyenoord lijkt de wedstrijd ondanks de zuinige voorsprong redelijk makkelijk uit te voetballen, want Willem II komt er aanvallend niet aan te pas.

Nicolai Jørgensen laat de kans liggen om er 2-0 van te maken, al kreeg de Deen bij zijn inzet ook weinig ruimte. Willem II kruipt steeds verder naar voren in de hoop toch nog een puntje mee te nemen uit de Kuip.

Eljero Elia wordt vervangen door Bilal Basacikoglu

Jari Schuurman wordt vervangen door Asumah Abubakar

Dan komt Willem II er eens dreigend uit en dan maait Tshimanga compleet naast de bal. Een knullig moment voor de Congolees, maar Willem II wordt wel steeds wat brutaler.

Dirk Kuyt wordt vervangen door Renato Tapia
Kuyt, die geen hoofdrol kon spelen, bedankt het publiek en geeft zijn aanvoerdersband aan Vilhena.

Volledig scherm
© ANP Pro Shots

Lamprou brengt redding op een schot van Toornstra. Niet al te lastig, want de bal komt recht op de doelman van Willem II af. Feyenoord zal wel een tweede moeten maken om Willem II definitief van zich af te schudden.

Jordy Croux wordt vervangen door Erik Falkenburg

Plotseling een kans voor Willem II. Lieftink kopt in de handen van Jones na een goede voorzet van Koppers. Dichter is Willem II nog niet bij een doelpunt geweest vanavond.

Eindelijk trilt het net weer eens, maar de goal van Elia wordt afgekeurd wegens buitenspel. Onterecht, blijkt uit de tv-beelden.

Als Willem II nog wat wil, zal het de verdedigende stellingen toch moeten verlaten. De bezoekers worden voorlopig echter nog altijd opgesloten op de eigen helft, al blijven grote kansen voor Feyenoord in de tweede helft nog uit.

Volledig scherm
© ANP Pro Shots

Elia denkt even alleen op het doel van Willem II af te kunnen, maar de buitenspeler wordt teruggefloten omdat hij een overtreding heeft gemaakt. Feyenoord blijft ook aan het begin van de tweede helft jagen op de 2-0.

Tweede helft begonnen

Thom Haye wordt vervangen door Dico Koppers

Einde eerste helft
Feyenoord is heer en meester in de eerste helft, maar alleen Toornstra wist dat pas in de score uit te drukken. Halverwege staat het 1-0 in de Kuip.

Met meer geluk dan wijsheid voorkomt Willem II een tweede tegentreffer. Jørgensen dwingt Lamprou tot een redding, waarna Elia verzuimt de rebound binnen te schuiven.

GOAL! 1-0 Feyenoord. Jens Toornstra scoort.
Eindelijk de openingstreffer voor Feyenoord. Toornstra kopt stijlvol raak na een afgemeten voorzet van Elia. De doelpuntenmaker werd door de verdedigers van Willem II geen strobreed in de weg gelegd.

laad oudere berichten

Voorbeschouwing

Feyenoord komt dit weekend als eerste van de titelfavorieten in actie. De koploper hoopt thuis tegen Willem II meteen een signaal af te geven richting Ajax en PSV, die morgen pas aan de bak moeten.

Terug naar boven

Statistieken

Gele kaarten
0
0
Rode kaarten
0
0
Balbezit
57%
43%
Strafschoppen
0
0
Hoekschoppen
9
0
Vrije trappen
8
17
Overtredingen
15
6
Buitenspel
2
2
Schoten op paal / lat
0
0
Schoten op doel
7
2
Gered door de doelman
2
7
Schoten naast
10
2
Terug naar boven

Opstelling

4-2-1-3
4-5-1
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Bank

Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Terug naar boven