Volledig scherm
© Pro Shots
0
EINDE
2
  • Dirk Kuyt 69'
  • Eljero Elia 88'

Koploper Feyenoord pas in tweede helft voorbij stug Roda

Feyenoord heeft het jaar dat moet leiden tot de eerste landstitel van deze eeuw ingeluid met een overwinning. De koploper van de Eredivisie trok de uitwedstrijd tegen het laaggeklasseerde Roda JC in de slotfase naar zich toe, dankzij doelpunten van Dirk Kuijt en Eljero Elia: 0-2. Daardoor behoudt Feyenoord bij de hervatting van het seizoen de ruime marge aan kop van de ranglijst op de concurrenten in stand.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© ANP Pro Shots

Het kostte Feyenoord in Kerkrade wel grote moeite om het verschil te maken met de nummer zeventien van de ranglijst. De Limburgse ploeg van trainer Yannis Anastasiou boekte voor de winterstop weliswaar slechts één overwinning, maar bleek ook moeilijk te verslaan. Liefst tien keer stapte Roda in de eerste seizoenshelft met een gelijkspel van het veld. Scoren gaat de geel-zwarte formatie moeilijk af, maar verdedigen kan de club uit Kerkrade wel, zo merkte Feyenoord ook weer bij de aftrap van 2017.

Uitgespeelde kansen creëerde de koploper nauwelijks. In de eerste helft was de grootste kans zelfs voor de thuisclub. Vlak voor rust belandde een vrije trap van Adil Auassar bij Tom Van Hyfte, die de bal via de lat over het doel schoot. Feyenoord hanteerde een te laag tempo om Roda JC uit elkaar te spelen. Wellicht misten de Rotterdammers ook de impulsen van Karim El Ahmadi, doorgaans de aanjager op het middenveld. El Ahmadi doet met Marokko mee aan de Afrika Cup en ontbreekt daardoor tijdens de eerste weken na de winterstop. Van Bronckhorst had de multifunctionele Jens Toornstra aangewezen als vervanger van El Ahmadi.

Zonder de toen geblesseerde Marokkaan had Feyenoord in november de enige nederlaag van dit seizoen moeten incasseren, bij Go Ahead Eagles (1-0). Weer leek het zondag zonder El Ahmadi even mis te gaan toen Roda in de tweede helft brutaal de aanval zocht en Feyenoord onder druk zette. Eigenlijk vanuit het niets sloeg de Rotterdamse ploeg twintig minuten voor tijd toch toe. Nicolai Jørgensen behield bij een rommelige situatie voor het doel het overzicht en legde de bal af op Kuijt, die de wedstrijd openbrak: 0-1. Elia besliste de wedstrijd vlak voor tijd, weer op aangeven van Jørgensen.

Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten

Einde tweede helft! Feyenoord wint, maar het kostte de nodige moeite. Bedankt voor het volgen van dit liveblog.

Rick Karsdorp wordt vervangen door Bart Nieuwkoop

GOAL! 0-2 Feyenoord! Doelpunt Eljero Elia
De Feyenoord-linksbuiten beslist de wedstrijd na een fraaie combinatie met Jørgensen. Elia schiet de bal feilloos binnen.

Thanasis Papazoglou wordt vervangen door Dani Schahin

Mikhail Rosheuvel wordt vervangen door Nestoras Mytides

Och Jørgensen toch! De jarige aanvaller vergeet zichzelf een mooi kado te geven. De Deen wordt diepgestuurd en speelt de bal prachtig vrij, maar hij schiet naast.

Steven Berghuis wordt vervangen door Bilal Basacikoglu

GOAL! 0-1 Feyenoord! Doelpunt Dirk Kuyt
Daar is dan de bevrijdende treffer! Jørgensen krijgt de bal via een Roda-verdediger en legt met een tikje breed op Kuyt. De Feyenoord-aanvoerder staat randje buitenspel, en schiet de bal heerlijk in de bovenhoek.

Volledig scherm
© Pro Shots

David Boysen wordt vervangen door Mitchel Paulissen

Botteghin redt Feyenoord! De Braziliaanse verdediger staat op de juiste plek om inzetten van eerst Rosheuvel en vervolgens Van Hyfte onschadelijk te maken. De thuisploeg wordt brutaler.

Feyenoord speelt in Kerkrade niet als een koploper. De Rotterdammers zijn slordig en hebben grote moeite met het stugge spel van Roda.

Volledig scherm
© Pro Shots

Jørgensen wordt diepgestuurd door Botteghin, maar faalt oog in oog met Van Leer. De Roda-doelman kan redding brengen.

Tweede helft begonnen. De Rotterdammers zullen beter moeten gaan spelen om geen punten te morsen in Kerkrade.

Einde eerste helft. De eerste helft begont wat mat, maar de laatste tien minuten waren er enkele kansen te noteren. Nog geen goals, de koploper speelt geen indrukwekkende wedstrijd tot dusver.

Volledig scherm
© Pro Shots

Van Hyfte op de lat! De Belg kan vrij intikken uit een vrije trap vanaf de zijkant, maar het vizier staat net niet op scherp. Daar komt Feyenoord goed weg.

Volledig scherm
© Pro Shots

Een prachtige aanval van Feyenoord wordt opgezet door een schitterende pass van Toornstra. De bal komt na meerdere schijven bij Berghuis, maar hij schiet ruim een meter naast. Dat had meer verdiend.

Rosheuvel met de voorzet, maar Boysen en Papazoglou lopen elkaar in de weg. Gevaarlijk momentje voor het doel van Jones.

Jørgensen schiet knap uit de draai, maar Van Leer ligt op de juiste plek. Licht overwicht voor Feyenoord, maar voorlopig is het geen hoogstaande wedstrijd. Spannend is het uiteraard wel.

Een rommelige aanval van Feyenoord eindigt bij Jørgensen. Hij lijkt de bal met de hand aan te nemen maar Blom laat doorspelen. De Feyenoord-spits kan er echter slechts een corner uitslepen. Die levert niets op.

Volledig scherm
© Pro Shots

Roda kruipt wat uit de schulp, Feyenoord speelt namelijk niet bijzonder sterk. Een lage voorzet van Van Peppen bereikt echter niemand.

laad oudere berichten
Terug naar boven

Statistieken

Gele kaarten
0
0
Rode kaarten
0
0
Balbezit
41%
59%
Strafschoppen
0
0
Hoekschoppen
3
11
Vrije trappen
11
11
Overtredingen
11
9
Buitenspel
0
2
Schoten op paal / lat
1
0
Schoten op doel
1
8
Gered door de doelman
7
1
Schoten naast
4
8
Terug naar boven

Opstelling

4-2-1-3
4-2-1-3
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Bank

Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Terug naar boven