Volledig scherm
PREMIUM
Averil Verkaik © Margo Koppelaar

Zieke Averil (54) mag van zichzelf pas sterven als de kinderen groot zijn

Ik heb GeleefdAnnemarie Haverkamp praat met mensen over hun leven en het einde dat nadert. Moeder Averil heeft eigenlijk helemaal geen tijd om dood te gaan. Haar oudste zoon Daan lijdt aan een spierziekte en dochter Zilver is pas 14. 

Wanneer kun je als moeder met een gerust hart doodgaan? Je kinderen zouden tenminste gesetteld moeten zijn, vindt Averil Verkaik (54). Zelfstandig wonen, voor zichzelf kunnen zorgen. Dat laatste wordt lastig voor haar oudste. Zoon Daan heeft een progressieve spierziekte en zit in een rolstoel. Zijn hersenen doen het prima (5 vwo), maar voor zijn verzorging is hij afhankelijk. Daan was een van de hoofdrolspelers in de vierdelige VPRO-documentaireserie Stuk, over het reilen en zeilen in een revalidatiecentrum in Wijk aan Zee, uitgezonden in januari en februari. Hij was de 17-jarige met het onverwoestbare optimisme, met de humor, met de toffe vrienden, met de acteerambities. Hij was te gast bij De Wereld Draait Door. Presentator Matthijs van Nieuwkerk noemde de serie ‘een juweel’. In de laatste uitzending zoomde de camera even in op het gezin: moeder Averil met haar twee kinderen aan tafel. ‘Voor Daan en Zilver was het een nieuwe klap, in een keten van klappen’, zei de voice-over. Subtiel werd gemeld dat Averil ernstig ziek is.

  1. Anorexiapatiënte (19) ligt al anderhalf jaar vastgebonden in bed in kliniek

    Anorexiapa­tiën­te (19) ligt al anderhalf jaar vastgebon­den in bed in kliniek

    Een 19-jarige anorexiapatiënte ligt al anderhalf jaar 24 uur per dag vastgebonden in een bed in een Nederlandse ggz-instelling. In een door haar gemaakt filmpje dat het tv-programma Zembla in bezit heeft, laat ze zien hoe ze met een ‘Zweedse band’ rondom haar middel, haar schouders, polsen en voeten gefixeerd ligt. De jonge vrouw, die met sondevoeding in leven wordt gehouden, ligt vast omdat ze een gevaar voor zichzelf vormt.