Bekende Nederlandse schrijvers trakteren op verhalen vanwege coronatijd

VideoVijftien grote vaderlandse schrijvers, zoals Jan Siebelink en Herman Koch, hebben speciaal voor tijdens de coronacrisis korte verhalen geschreven om de Nederlanders een hart onder de riem te steken. Meerdere keren per week wordt een nieuwe tekst gepubliceerd in het NLBlijftThuis-dossier op deze site. 

Deze week verschenen al de eerste verhalen van Jan Siebelink, Marion Pauw en Marion Bloem.

Met de verhalen, speciaal geschreven vanwege de coronacrisis, hopen de auteurs en boekenkoepel CPNB, waarmee deze site samenwerkt, potentiële lezers op een laagdrempelige manier in aanraking te brengen met literatuur. Voor meer verhalen kun je terecht op hebban.nl. 

Het spits wordt afgebeten door Jan Siebelink, die vandaag zijn tekst publiceert. De laatste schrijver eind mei is Herman Koch. Andere namen in het rijtje zijn onder anderen Ilja Pfeijffer, Herman Brusselmans, Marion Pauw en Yvonne Kroonenberg. 

Het CPNB heeft de afgelopen weken de grote campagne #Ikleesthuis gelanceerd, omdat veel Nederlanders sinds de coronaquarantaine meer zijn gaan lezen. Vooral de populariteit van jeugdboeken en fictie is opvallend toegenomen.

Succesvolle series

Titels die het op dit moment heel goed doen, zijn de succesvolle series over de Waanzinnige Boomhut, De Gorgels, Het leven van een loser en Het Dagboek van een Muts. Er verschijnen overigens nog steeds nieuwe boeken; zo presenteerde uitgeverij Querido het boek Hoe beroof je een bank van schrijver Pim Lammers. Ook kunnen jongeren tot 10 mei nog steeds stemmen op hun favoriete jeugdboek voor de Kinderjury. De CPNB roept mensen met klem op ook online vooral bij lokale boekhandelaren te bestellen omdat die het op dit moment erg zwaar hebben.

Schrijver Jan Siebelink
Volledig scherm
Schrijver Jan Siebelink © Shody Careman
Grote vaderlandse schrijvers trakteren op verhalen tijdens de coronatijd
Volledig scherm
Grote vaderlandse schrijvers trakteren op verhalen tijdens de coronatijd © CNPB
Grote vaderlandse schrijvers trakteren op verhalen tijdens de coronatijd
Volledig scherm
Grote vaderlandse schrijvers trakteren op verhalen tijdens de coronatijd © CNPB