Volledig scherm
Jeangu Macrooy © AVROTROS

Jeangu Macrooy met ‘uitgesproken liedje’ naar Songfestival

Het liedje waarmee Jeangu Macrooy in mei Nederland vertegenwoordigt bij het Eurovisie Songfestival is ‘heel onderscheidend’. ,,Een uitgesproken bijdrage, die erg raakt. Daar kun je van houden of niet”, zegt Cornald Maas van de selectiecommissie.

Maas vertelde vanmiddag bij Humberto Tan op Radio 1 dat hij de Surinaams-Nederlandse zanger al sinds 2016 in het vizier heeft. ,,Ik kende hem nog niet maar hij heeft een weergaloze stem en présence. Ik ben daar al redelijk snel mee naar de selectiecommissie gegaan, van: die moeten we in de gaten houden.” 

Het liedje wordt nog niet bekendgemaakt, maar Maas wil er wel het één en ander over kwijt. ,,Hij stuurde ons dit najaar een song en die was zo overrompelend, dat we meteen dachten: dit moet 'm worden voor 2020. Als je iets uit je ziel laat zien, wat echt is, of het nou dance of rustig is dat maakt niet uit, dan komt het aan en verovert het de harten of geesten of gevoelens van de televoters en jury. Het past in de music first-gedachte waar Duncan Laurence over sprak direct na zijn winst. Het is daarmee niet per se een ballad, maar Jeangu neemt wel zijn ziel en persoonlijkheid mee in wat hij zingt en staat voor wat hij wil.”

Niet op safe

Macrooy speelt niet op safe, zegt Maas. ,,Het is een heel onderscheidend nummer, een uitgesproken bijdrage, die heel erg raakt. Daar kun je van houden of niet.” De geschiedenis van de zanger, die vanwege zijn geaardheid verhuisde naar Nederland, past volgens de selectiecommissie bij het thema van het Songfestival ‘Open Up!’. ,,Hij schrijft bijna al zijn muziek zelf, met zijn eigen emotie en eigen verhaal.”

Het Songfestival vindt dit jaar plaats in Rotterdam. Door de overwinning van Duncan Laurence in Israël afgelopen jaar zal de Nederlandse inzending dit jaar direct geplaatst zijn voor de finale op 16 mei.